Energie

Romgaz se va retrage dintr-un proiect unde este partener cu companiile Aurelian şi Sceptre, în Polonia

Romgaz se va retrage dintr-un proiect unde este partener...

Autor: Alina Oprea

21.12.2015, 12:32 626

Compania de stat va cere acordul acţionarilor în acest sens, într-o şedinţă extraordinată programată pentru 27 ianuarie.

Unul dintre punctele pe ordinea de zi este "aprobarea retragerii Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz SA din calitatea de partener în cadrul acordurilor de parteneriat încheiate cu Aurelian Oil&Gas Poland şi Sceptre Oil & Gas pentru desfăşurarea de operaţiuni petroliere în perimetrele Cybinka si Torzym din Polonia şi din calitatea de acţionar comanditar în cadrul celor două societăţi în comandită simplă Energia Cybinka sp.z.o.o.sp.k şi Energia Torzym s.z.o.o.sp.k.", arată Romgaz, într-un comunicat.

Romgaz deţine o cotă de 30% din două licenţe, preluate în 2008. Acestea se află în faza de explorare. Potrivit datelor transmise MEDIAFAX de către Romgaz în luna iunie, finalizarea exploatării era programată pentru începutul anului 2017.

"În această fază se evaluează potenţialul economic al diferitelor prospecte din portofoliu, şi se fac studii care vor sta la baza fundamentării următoarelor etape. Următorii paşi în demersul de explorare al acestor două blocuri sunt forarea unor sonde de explorare în fiecare perimetru, după care în cazul în care se va realiza o descoperire, potenţialul ei va fi evaluat prin alte sonde care să valideze comercialitatea", anunţa atunci Romgaz.

În 2014, Romgaz a extras 5,66 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Compania a avut în anul 2014 un profit net de 1,4 miliarde lei, în creştere faţă de profitul net realizat în 2013, de 995,5 milioane lei. Cifra de afaceri a producătorului de gaze a crescut de la 3,89 miliarde în 2013 până la 4,49 miliarde lei în anul 2014. Profitul net estimat pentru anul 2015 este de 1,51 miliarde lei, iar veniturile din exploatare sunt de 4,58 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO