Energie

Rusia este pregătită pentru o prăbuşire „catastrofală” a preţului petrolului, care este „perfect posibilă”

Rusia este pregătită pentru o prăbuşire...

Autor: Daniela Stoican

19.11.2014, 13:57 2600

Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să înfrunte o cădere “catastrofală” a preţului petrolului în contextul în care Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a avertizat că preţul va continua să scadă, scrie The Financial Times. Preţul petrolului Brent, de referinţă pe piaţa internaţională, a atins un preţ minim al ultimilor patru ani vineri, de 76,76$ pe baril vineri, dar între timp şi-a revenit la 79$.

„Luăm în considerare toate scenariile, inclusiv aşa-zisa scădere catastrofală a preţurilor resurselor energetice, ceea ce este perfect posibil să se întâmple şi recunoaştem acest lucru”, a declarat Putin, adăugând totuşi că rezervele de 400 de miliarde de dolari ale Rusiei vor atenua loviturile date de potenţiale noi scăderi ale preţului. Prăbuşirea preţului petrolului a declanşat semnale de alarmă în marile ţări producătoare de petrol, din Arabia Saudită până în Venezuela. Analiştii Citi au calculat că dacă preţul ţiţeiului rămâne la 80$, veniturile anuale ale ţărilor membre ale organizaţiei ţărilor exportatoare de petrol (OPEC) ar scădea cu 150 de miliarde de dolari.

Rusia a fost lovită mai dur decât alte ţări din OPEC. Rubla s-a prăbuşit cu 23% faţă de dolar în ultimele trei luni, iar banca centrală estimează o creştere economică zero în 2015. Preţurile scăzute ale petrolului vin în contextul în care Moscova se luptă să facă faţă sancţiunilor occidentale.

Scăderea preţului petrolului a fost determinată de cererea mai scăzută din Asia şi Europa, care a coincis cu o creştere sănătoasă a producţiei din SUA şi cu aprecierea dolarului. IEA a anunţat că a sporit presiunea asupra Opec pentru ca organizaţia să decidă să reducă producţia la întâlnirea de la Viena de la sfârşitul lunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO