Energie

Ruşii de la Lukoil au ajuns la afaceri record în România: 2,8 miliarde de euro cu 376 de oameni în minus

Ruşii de la Lukoil au ajuns la afaceri record în România: 2,8 miliarde de euro cu 376 de oameni în minus

Autor: Roxana Petrescu

03.07.2012, 12:33 810

Ruşii de la Lukoil au ajuns anul trecut la afaceri cumulate de peste 2,8 miliarde de euro, cifră care reprezintă suma rulajelor înregistrate de către Lukoil România, administratorul unei reţele de circa 300 de benzinării, şi Petrotel-Lukoil, firma care controlează rafinăria Petrotel din Ploieşti.

Astfel, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, Lukoil România a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 1,29 de miliarde de euro (5,4 miliarde de lei), în creştere cu 18,7% comparativ cu 2010. Nivelul atins este apropiat de estimările lansate de companie şi totodată este cel mai mare nivel de business atins de Lukoil în România.

Ruşii sunt al treilea mare jucător din piaţa petrolieră locală, fiind devansaţi de Petrom, cea mai mare companie din România, şi de grupul Rompetrol, controlat de compania kazahă de stat KazMunaiGaz.

Majoritatea companiilor petroliere au raportat creşteri substanţiale ale afacerilor anul trecut, deşi cererea aproape a stagnat. Scumpirile au fost însă un adevărat scut de protecţie pe o piaţă încă afectată de puterea cumpărare scăzută.

Potrivit informaţiilor disponibile, anul trecut cotaţiile internaţionale de motorină au crescut în lei cu 35%, iar cele la benzină s-au ma­jo­rat cu 29%. Acest lucru a fost trans­mis în parte în preţul final plătit la pom­pă de consumatori. Astfel, un litru de motorină s-a scumpit în lei cu 25%, în timp ce pentru un litru de benzină consumatorii au scos din buzu­na­re cu 22% mai mult decât în 2010. Cele mai recente informaţii dis­ponibile arată că anul trecut în România s-au consumat 5,8 milioane de tone de carburanţi, în creştere uşoa­ră cu 3% faţă de consumul din 2010, avansul venind cu precădere din vânzările de mo­torină, combustibil care acoperă două treimi din cerere.

Creşterea afacerilor în cazul Lukoil România s-a produs odată cu o scădere a numărului de angajaţi de la 3.660 în 2010 la 3.460 la finele anului trecut.

În ceea ce priveşte activitatea rafinăriei ploieştene Petrotel-Lukoil, unitatea a generat anul trecut afaceri de 1,56 miliarde de euo (6,6 miliarde de lei), în creştere cu 31,5% comparativ cu 2010, tot potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului. Şi în cazul unităţii de rafinare, creşterea cifrei de afaceri s-a făcut concomitent cu reducerea numărului de angajaţi. Astfel dacă la finele anului 2010 în Petrotel-Lukoil lucrau 732 de oameni, la sfârşitul anului trecut mai rămăseseră 556 de angajaţi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO