Energie

Scandalul începutului de an. ANRE: Speculatorii au fost pedepsiţi. Populaţia nu va suferi ca urmare a creşterii preţului energiei

Niculae Havrileţ

Niculae Havrileţ

Autor: Roxana Petrescu

31.01.2017, 00:07 2975

Creşterea fără precedent a preţului energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM nu va avea un impact în facturile plătite de populaţie, dă asigurări Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Pentru restul consumatorilor însă, factura la energie va oglindi tipul de negociere cu furnizorul, sectorul de clienţi industriali fiind pe deplin libe­ralizat.

"Piaţa casnică este ali­mentată prin intermediul unor contracte pe termen lung, aşa că evoluţiile pe care le vedem acum pe platforma spot a bursei de energie nu vor avea un impact în factura populaţiei", spune Havrileţ.

În acest moment, consu­matorii casnici sunt alimentaţi prin intermediul unui coş de energie din care 80% vine de pe piaţa concurenţială, restul fiind livrat de furnizor la un preţ aprobat de ANRE. De la începutul acestui an, preţurile spot pe bursa de energie au bifat o creştere uluitoare, de mai bine de o săptămană media de tranzacţionare fiind de circa 100 de euro pe MWh. Preţul este record în contextul în care media de tranzacţionare de anul trecut pe această platformă a fost de circa 33 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO