Energie

Se transformă treptat Romania în importator de energie? "Importurile s-au făcut pentru bunăstarea consumatorilor finali"

Preţul energiei se află într-o continuă scădere, livrările pe piaţa spot fiind azi la un preţ mediu de 225,42 lei/MWh, de două ori mai mic faţă de varful atins la finalul lunii trecute.

Preţul energiei se află într-o continuă scădere, livrările pe piaţa spot fiind azi la un preţ mediu de 225,42 lei/MWh, de două ori mai mic faţă de varful atins la finalul lunii trecute.

Autor: Roxana Petrescu

14.02.2017, 20:00 422
♦ Nu este pentru prima dată de la începutul acestui an cand Romania apelează la importuri pentru asigurarea consumului intern, în ciuda existenţei unei supracapacităţi de producţie ♦ Autorităţile spun că preţul cel mai mic are mereu de caştigat în alimentarea consumatorului ♦ De ce producţia locală ajunge în piaţă la costuri mai mari decat energia din Ungaria sau Cehia, ultima fiind dependentă de energia termo?

Începand cu dimineaţa zilei de ieri şi pană spre după-amiază Romania a fost importator de energie, după cum arătau datele publicate de Trans­electrica, transportatorul naţional de energie, pană la închiderea ediţiei.

Situaţia este oarecum neobişnuită în contextul în care piaţa locală are suficiente capacităţi de producţie pentru acoperirea cererii interne, Romania fiind în mod tradiţional un exportator net de energie. De la începutul acestui an însă, importurile de energie au mai fost vizibile, acestea venind la pachet cu o scădere a preţurilor la energie.

Piaţa energiei din Romania este conec­tată cu pieţele vecine, bursa spot de electricitate locală fiind cuplată cu cele din Ungaria, Slovacia şi Cehia. Deşi această cuplare vine la pachet şi cu posibilităţi de export, înseamnă că şi energia produ­cătorilor din regiune poate alimenta consumatorii locali dacă preţurile sunt mai bune.

Deşi pentru consumatorul final obiectivul este de a avea acces la cea mai ieftină energie, pentru producătorii locali situaţia este un motiv în plus de îngrijorare. De exemplu, producătorii locali din zona termo, care oricum trebuie să se lupte de la egal la egal cu producători cu costuri mai mici cum ar fi cei din zona nucleară sau hidro, acum trebuie să le facă faţă şi competitorilor regionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO