Energie

Seele, OMV: Este o nebunie să indexezi preţul gazului la o piaţă externă. De ce nu îl indexaţi la preţul din Asia, e mai mare acolo, sau la cel de la Lună, când va fi cazul

Seele, OMV: Este o nebunie să indexezi preţul gazului...

Autor: Roxana Petrescu

13.03.2018, 12:49 1287

Rainer Seele, CEO-ul OMV, spune că decizia României de a indexa preţul gazului din producţia internă la cel tranzacţionat pe bursa de la Viena, la hubul Baumgarten, este o nebunie.

"De ce nu vă orientaţi spre pieţele din Asia? Preţul este mai mare acolo. Apoi ar mai putea să fie preţul de pe Lună. Preţul reflectă condiţiile interne de tranzacţionare", a spus Rainer Seele, în cadrul unei eveniment susţinut la Londra în cadrul căruia OMV şi-a prezentat strategia pentru 2025.

Statul român a luat decizia să ia ca referinţă de preţ în calulculul redevenţelor semnalul spot de pe bursa de gaze de la Viena, ignorând astfel complet platformele de tranzacţionare locale, Bursa Română de Mărfuri şi OPCOM.

Romgaz, de exemplu, cel mai mare producător local de gaze, spune că va avea costuri suplimentare de 25 de milioane de lei cu plata redevenţelor în urma indexării preţului intern la cel de la Viena, acolo unde se tranzacţionează mai ales gaz rusesc.

În total, statul român colectează anual redevenţe în valoare de circa 250 mil. euro, din care 90% reprezintă partea de petrol şi gaze. Petrom şi Romgaz sunt cei mai mari plătitori de redevenţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO