Energie

Şeful OMV susţine în continuare ca gazul românesc să plece direct din Marea Neagră în Occident

Gerhard Roiss, CEO al grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom

Gerhard Roiss, CEO al grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom

Autor: Radu Bostan

29.01.2015, 08:00 1000
Interesele întregii Europe Centrale şi de Sud-Est trebuie să aibă prioritate faţă de abordările strict naţionale (adică ale României – n.red.) de a asigura aprovizio­narea cu gaze naturale, iar regiunea are nevoie de o conductă care să se lege de resursele din Marea Neagră, a declarat Gerhard Roiss, CEO al grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom (simbol bursier SNP).
 
Nu este clar cine ar trebui să construiască această conductă şi sub al cui control va fi, în condiţiile în care controlul asupra conductelor de gaz s-a dovedit o miză uriaşă în ultimii ani.  Pe de altă parte, chiar dacă în prezent România foloseşte sub 10% din consum din import, peste 10 ani este posibil să ajungă la peste 50-60% din importuri, iar gazul din Marea Neagră trebuie să ajungă în primul rând în sistemul românesc de conducte. Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a atras atenţia asupra intenţiei OMV de a transfera direct în Austria gazul din Marea Neagră.
 
„Europa are nevoie de o conductă transnaţională de la Marea Neagră până în centru. Construirea de interconectori trebuie să devină o prioritate. Ştim că, dacă chiar îţi doreşti, o interconexiune poate fi construită chiar şi într-un an sau doi. Dar în regiune realitate este diferită, vedem că sunt necesari 10 ani de discuţii şi încă 10 ani până începe să curgă gazul. Pentru a creşte fluxurile transfrontaliere este nevoie de stimulente şi de sancţiuni în cazul întârzierilor. Interesele regionale trebuie să primeze în faţa abordărilor naţionale”, a afirmat Roiss într-o conferinţă în Viena pe tema pieţei europene de gaze naturale. Roiss îşi va termina mandatul mai devreme cu doi ani, anul acesta.
 
Şeful OMV s-a referit în special la importanţa acoperirii necesarului de gaze naturale al Europei Centrale şi de Sud-Est, care se află într-o poziţie „neprivilegiată”, fiind în mare parte dependentă de un singur furnizor, anume Rusia, şi practic o singură rută de import al gazelor, conductele care traver­sează Ucraina. Livrările de gaz rusesc către consu­matorii europeni au fost pertur­bate ocazional de conflictele dintre Ucraina şi Rusia, atât pe tema datoriilor către grupul rus Gazprom, cât şi în contextul actual al războiului civil din estul fostei republici sovietice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO