Energie

Sfârşitul unei ere: Ruttenstorfer, cel care a cumpărat Petrom, pleacă. Vine Roiss, omul care va influenţa operaţiunile celei mai mari companii din România

Sfârşitul unei ere: Ruttenstorfer, omul care a cumpărat Petrom, pleacă. Vine Roiss, omul care va influenţa operaţiunile celei mai mari companii din România

Autor: Roxana Petrescu

21.02.2011, 23:59 452

În aproape o lună, Wolfgang Ruttenstorfer, 61 de ani, omul carea cumpărat cea mai mare companie din România, Petrom, se va retragede la şefia OMV, după un mandat de aproape zece ani la conducereagrupului petrolier austriac. Mâine Petrom şi OMV anunţă ultimelerezultate financiare sub conducerea lui Ruttenstorfer.

Austriecii Ruttenstorfer şi Andreas Treichl, CEO al Erste Group,pot fi consideraţi cei mai puternici executivi din România având învedere că Petrom controlează circa 40% din distribuţia decarburanţi, iar BCR stăpâneşte 20% din piaţa bancară. De altfel,cei doi sunt şi preşedinţi ai consiliilor de supraveghere aiPetrom, respectiv BCR, forme de organizare instituite dupăprivatizarea celor două companii, prin care este urmărităîndeaproape performanţa directorilor executivi.

Potrivit datelor din 2009, Petrom reprezenta circa 17% dinafacerile OMV, compania locală având mai bine de jumătate dinrezervele de hidrocarburi controlate de austrieci, în timp ce încazul Erste, aproape 10% din active sunt reprezentate de cele aleBCR. Dincolo de Petrom, zone precum nordul Africii, OrientulMijlociu, zona Caspică, Australia şi Noua Zeelandă completeazăportofoliul de explorare şi producţie al OMV.

Mai mult, Petrom este singurul producător de petrol şi gaze dinRomânia, acoperind jumătate din producţia de gaze naturale, iarBanca Comercială Română este principalul finanţator al bugetului destat.

Plecarea lui Ruttenstorfer de la vârful OMV a fost anunţată încăde la sfârşitul lunii martie 2009, atunci când s-a decisprelungirea mandatului său până în aprilie 2011, concomitent cudesemnarea lui Gerhard Roiss pentru funcţia de director generalexecutiv al grupului după această dată. Roiss, 59 de ani, este înprezent director general adjunct şi şef peste divizia de rafinare,marketing şi petrochimie. De altfel, chiar Ruttenstofer recunoştearecent că pasul cheie în extinderea OMV a fost preluareaPetrom.

Analiştii sunt de părere că achiziţia celei mai mari companiilocale a fost practic singurul succes al campaniei de achiziţiiiniţiată de Ruttenstorfer în contextul în care bătăliile cu unguriide la MOL şi cu grupul austriac energetic Verbund au fost pierduterând pe rând.

Privatizarea Petrom este şi în acest moment una dintre cele maicontroversate decizii luate de statul român, mai ales în contextulcare în prezent goana după resurse a devenit mai dură ca niciodată.În 2004, cu numai 669 de milioane de euro, austriecii de la OMV aureuşit în timpul guvernării lui Adrian Năstase să ia cea mai marecompanie din România, cu rezerve, rafinării şi cu cea mai extinsăreţea de benzinării. În ciuda atuurilor indiscutabile, Petrom eraîn vremea în care era administrată de stat o afacere cu pierderi de240 de milioane de euro, peste 50.000 de angajaţi, cu afaceri denumai 2 miliarde de euro şi cu nevoi uriaşe de investiţii. OMV aveaîn 2004 numai 6.500 de angajaţi, dar avea afaceri de 10 miliarde deeuro şi un profit net de 642 de milioane de euro.

Prima decizie luată de OMV în legătură cu Petrom, şi poatemăsura cu cel mai mare impact asupra clienţilor, a fostliberalizarea preţurilor la pompă şi legarea acestora de evoluţiacotaţiilor internaţionale şi a preţurilor la petrol. În ianuarie2005, Petrom anunţa pentru prima data "politica de preţuri carereflectă concurenţa de pe piaţă, asemănătoare celei practicate înţările din cadrul Uniunii Europene". Atunci, un litru de benzinăfără plumb costa 2,9 lei, iar unul de motorină era 2,69 lei. Totatunci, barilul de petrol era sub 40 de dolari. Acum petrolul adepăşit din nou pragul de 100 de dolari, iar litrul de benzină aajuns la peste 5 lei.

Compania a făcut profit consistent din primul an de administrareaustriacă şi a devenit cel mai mare contribuitor la bugetul destat, având activităţi care cuprind azi inclusiv producerea deenergie din surse convenţionale şi regenerabile. La finalul lui2009, Petrom avea afaceri de peste 3 miliarde de euro şi un profitnet de circa 326 de milioane de euro. Analiştii din piaţă sunt însădispuşi să arate şi părţile slabe ale mandatului omului care acumpărat Petrom de la statul român.

"Sincer, sentimentul din piaţă privind managementul OMV esteunul destul de negativ. În afară de Petrom, OMV are o listă lungăde tranzacţii eşuate incluzând Verbund (grup energetic austriac),MOL (grup petrolier ungar) şi chiar Petrol Ofisi (companieturcească pe care OMV a dat un miliard de euro), tranzacţie caredeşi a reuşit recent, a durat mult şi a costat la fel de mult, deşiOMV era singurul ofertant. Schimbarea de management este bună, darnu cred că va aduce schimbări majore", spune un analist financiaraustriac specializat în domeniul petrolului şi gazelor.

Astfel, singura mare realizare a mandatului lui Ruttenstorfer afost achiziţia Petrom de la autorităţile române, ungurii de la MOLde exemplu nefiind dispuşi să cedeze controlul celei mai importantecompanii pe care o au.

"Cu Gerhard Roiss preluând conducerea OMV începând cu 1 aprilie,grupul va arăta dacă va fi în stare să-şi ducă mai departestrategia de expansiune în sud-estul Europei aşa cum intenţiona. Nunumai că OMV trebuie să intre pe segmentul de rafinare din Turciaastfel încât să justifice preţul mare plătit pentru Petrol Ofisi,dar şi Nabucco, proiect în care OMV este principalul actor, intrăîntr-o fază decisivă de dezvoltare şi va avea nevoie de o decizieîn următoarele 12 luni pentru a supravieţui", spune PhilippChladek, analist în cadrul grupului Raiffeisen.

La rândul lor, alţi analişti financiari spun că plecarea luiRuttenstorfer lasă OMV-ul cu o nevoie enormă de a atragelichidităţi după toate achiziţiile făcute.

"Cred că una dintre principalele provocări pentru Roiss va fiidentificarea unor resurse de finanţare, fie prin majorări decapital, fie prin alte metode, pentru a putea fi susţinuteachiziţiile costisitoare pe care grupul le-a făcut în ultimavreme", crede Thomas Unger, analist în cadrul Erste Bank.

Potrivit acestuia, piaţa nu trebuie să se aştepte la modificărimajore de strategie după această schimbare de CEO, mai ales încontextul în care atât Ruttenstorfer, cât şi Roiss au făcut partedin aceeaşi echipă de management.

"Ruttenstorfer şi Roiss au fost în aceeaşi echipă de managementde ceva vreme, aşa că nu cred că vom vedea schimbări de strategiemajore pe termen lung. Cred că Roiss va duce mai departe planul deinvestiţii creionat de actuala echipă de management la sfârşitulanului trecut", mai spune Unger. Potrivit reprezentantului Erste,nu plecarea lui Ruttenstorfer de la şefia OMV este ştirea înAustria, ci modul în care va evolua grupul petrolier sub conducerealui Roiss.

La rândul lor, reprezentanţii OMV nu dau detalii privindobiectivele pe care Roiss şi le va lua la început de mandat.

"Principalele obiective ale lui Gerhard Roiss vor fi anunţate pe1 aprilie, dată la care îşi va începe mandatul în funcţie de CEO",a spus Michaela Huber, purtătorul de cuvânt al grupului OMV. Hubernu a precizat dacă după această schimbare de management Roiss îi vaprelua locul lui Ruttenstorfer la vârful Consiliului deSupraveghere al Petrom, spunând că această decizie se va lua încadrul adunării generale a acţionarilor.

OMV este controlat în proporţie de 31,5% de către statulaustriac, 20% din titluri sunt deţinute de către o companie din AbuDhabi, IPIC, iar restul se tranzacţionează pe Bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO