Energie

Sidex Galaţi va fi preluat de indianul Sanjeev Gupta. El este un om care cunoaşte România pentru că a lucrat cu România şi înainte de ’90. Ce proiect a vrut să facă la Olteniţa şi de ce l-a abandonat

Sanjeev Gupta

Sanjeev Gupta

Autor: Răzvan Botea

15.10.2018, 00:07 2015

Grupul britanic Liberty, parte alianţei la nivel mondial GFG (Gupta Family Group), aparţinând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunţat că a ajuns la un acord condiţionat pentru cumpărarea a patru combinate siderurgice din Europa, printre care SIDEX Galaţi.

„El este un om care cunoaşte România, pentru că a lucrat cu România şi înainte de ‘90. El este cel care a vrut să facă oţelăria la Olteniţa şi a cumpărat vreo 40 de hectare de teren, portul, iar Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare nu a creditat împrumutul de vreo 200 de mil. euro. Din cauza aceasta a abandonat proiectul“, a declarat pentru ZF Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie.

În 2001, anul privatizării, combinatul de la Galaţi producea 4,5 milioane de tone de oţel anual cu cinci furnale şi obţinea o cifră de afaceri de 800 de milioane de dolari, potrivit lui Petrişor Peiu, preşedintele Sidex Galaţi în 1999-2000.

Indianul Lakshmi Mittal, care a preluat combinatul siderurgic Sidex Galaţi în 2001 şi acum trebuie să-l vândă pentru a satisface rigorile legislaţiei concurenţei din Uniunea Europeană, lasă Sidexul la o producţie de oţel anuală la jumătate şi cu numai un singur furnal funcţional din cele cinci pe care le avea la privatizare.

Închiderea cocseriei din 2009 a limitat capacitatea anuală a combinatului la 2 mil. de tine de oţel.

„E un om cu vechime în domeniul metalurgiei, cred ca se va descurca cu treaba asta (lipsa cocseriei - n. red.). Nu are cocserie, da, şi cel mai probabil va continua relaţiile cu polonezii, sau ar mai fi şi varianta importului din Ucraina. Este destul de greu să investeşti 150 de milioane de euro într-o cocserie nouă din bani proprii, în condiţiile în care finanţarea se obţine greu în industria metalurgică“, a mai spus Petru Ianc.

Sanjeev Kumar Gupta, om de afaceri cu origini indiene, este fondatorul şi preşedintele executiv al companiei Liberty House, care a avut în 2017 o cifră de afaceri de aproape 15 mld. de dolari. Acesta mai conduce de asemenea GFG (Grupta Family Group), cu peste 14.000 de angajaţi în întreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO