Energie

Şoc pe piaţa energiei: Electricitatea se tranzacţionează la uluitorul preţ de 100 euro/MWh. Acum 2 săptămâni era 40 de euro

Şoc pe piaţa energiei: Electricitatea se...

Autor: Roxana Petrescu

19.01.2017, 19:00 4772

Consumul record de energie a generat preţuri uimitoare pe platforma spot a bursei de energie OPCOM, electricitatea pentru ziua de mâine fiind tranzacţionată la un nivel de 441,5 lei pe MWh (circa 100 de euro). În urmă cu două săptămâni de exemplu, energia se tranzacţiona la 187 de lei/MWh.

Iarna acestui an a dus un consum record de energie electrică, un astfel de nivel nemaifiind atins de la Revoluţie, după cum au declarat specialiştii din domeniu. În acest context, pentru a pregăti sis­te­mul energetic Transelectrica a notificat Mi­nis­terul Energiei, Ministerul Economiei şi ANRE (Au­toritatea Naţională de Regle­men­tare în do­meniul Energiei) cu privire la imi­nenţa unei situaţii de criză în func­ţio­na­rea SEN (sis­temul energetic naţio­nal). Mai departe, prin in­ter­mediul unei hotărâri de guvern, Trans­elec­trica a devenit auto­ritatea su­premă în sec­tor, având mână li­beră privind închiderea unor mari con­su­matori sau limitarea expor­tu­rilor, totul pen­tru alimentarea în condiţii de si­guranţă a consumatorilor casnici. Măsurile au fost luate la finalul săptămânii trecute.

Această creştere de preţ este o bucurie pentru producători, dar s-a transformat într-o dramă pentru traderii care se bazau pe piaţa spot pentru realizarea “coşurilor” de energie pentru clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO