Energie

Stăpânii brizei: cum a ajuns familia Muntmark cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din România şi care sunt planurile de viitor

Proiectele de energie regenerabilă sunt mai costisitoare comparativ cu cele de energie convenţională

Proiectele de energie regenerabilă sunt mai costisitoare comparativ cu cele de energie convenţională

Autor: Roxana Petrescu

16.05.2012, 10:57 11435

Au fost printre primii care au pus ochii pe energia eoliană cu trei ani înainte ca România să devină membru al UE, iar acum una din două turbine care funcţionează face parte dintr-un parc dezvoltat de ei.

În prezent au un portofoliu de proiecte de 2.400 MW, aproape cât trei reactoare de la Cernavodă, majoritatea în zona cu cel mai bun vânt din România, Dobrogea.

Ieri, lista de clienţi, pe care oricum figurau nume precum CEZ, Petrom sau ButanGas, tocmai s-a completat cu un alt gigant energetic, germanii de la Steag, care au cumpărat un proiect eolian de 200 de milioane de euro. Cum a început însă vână­toarea de vânt a familiei Muntmark, devenită cel mai cunoscut dezvoltator de proiecte eoliene din România, şi care sunt planurile sale de viitor?

"În 2004 am început. A fost mai mult un gut feeling (instinct - n. red.) la început pentru că am văzut că la nivel european este această tendinţă de dezvoltare a sectorului de energie regenerabilă. La nivelul României, know how-ul era inexistent, aşa că am luat informaţiile de la consultanţi din Germania. Am avut şi puţin noroc pentru că ne-am axat de la început pe zona Dobrogei. Apoi am cuplat aceste informaţii cu analizele noastre legate de piaţă şi ne-am dezvoltat mult pe forţe proprii", explică Andrei Muntmark, directorul comercial al Monsson Group, structură de afaceri pusă pe picioare de tatăl său, Emanuel Muntmark. Potrivit datelor de la Registrul Comer­ţu­lui, Emanuel Muntmark are cetăţenie suedeză, însă locul naşterii este Voluntari, Ilfov. Proprietarul Monsson Group are 59 de ani şi până în acest moment a refuzat constant orice interviu sau discuţie "on the record" cu presa.

De la mic la cei mai mari

Lucrurile s-au mişcat rapid pentru că de la o pri­mă turbină de dimensiuni relativ mici în câţi­va ani pe lista de clienţi ai Monsson au apă­rut companii energetice importante precum CEZ, Petrom sau ButanGas care rând pe rând au cumpărat parcuri eoliene dezvoltate de familia Muntmak. Mai mult, cel mai mare parc eolian care se construieşte în prezent în România, în două comune dobrogene Fântânele şi Cogealac, este tot un proiect dezvoltat de familia Muntmark, aflat acum în portofoliul cehilor de la CEZ. Investiţia de 1,1 miliarde de euro va fi finalizată anul acesta, în total urmând a fi ridicate 240 de turbine eoliene cu o capacitate totală de 600 MW.

Ieri, pe lista de mari clienţi ai Monsson s-a adăugat un alt grup energetic important. Este vorba despre nemţii de la Steag, un business de 3,1 miliarde de euro cu 5.800 de angajaţi, care deţine capacităţi de producere a energiei de 9.400 MW, cam cât 13 reactoare de la Cernavodă.

"Lucrările pot să înceapă şi estimăm ca la finalul anului viitor întreg proiectul să fie ridicat. Acesta va avea o dimensiune de 108 MW, va fi echipat cu turbine Vestas de 3 MW şi va presupune investiţii de circa 200 de milioane de euro. Noi vom fi alături de investitor atât pe partea de construcţii, cât şi pe partea de operare. Discuţiile cu Steag au început în vara anului 2009", explică Andrei Muntmark, fără a da însă detalii despre valoarea tranzacţiei. Acesta este al doilea parc ca mărime dezvoltat de Mons­son Group, după cel care a fost vândut cehilor de la CEZ, şi este amplasat în localitatea constănţeană Crucea.

Cele trei reactoare verzi

În total portofoliul de proiecte pe care Monsson îl are se ridică la circa 2.400 MW, unele parcuri fiind deja vândute şi construite, altele fiind în diverse etape de realizare. Cel mai probabil, Monsson nu va mai continua cu dezvoltarea altor capacităţi în contextul în care doar parcurile eoliene puse în funcţiune până în 2016 se pot înscrie în schema de sprijin aprobată de statul român pentru energia regenerabilă. În centrul acestui sistem de sprijin stă certificatul verde. Practic, pentru fiecare MWh de energie verde livrat în sistem producătorul primeşte un număr variabil de certificate verzi, în funcţie de tehnologie. În cazul energiei eoliene se dau două astfel de certificate care au o valoare cuprinsă între 27 şi 55 de euro. Mai departe, aceste certificate sunt cumpărate de furnizorii de energie, aşa cum este Electrica de exemplu, care este obligată ca în coşul livrat consumatorilor să aibă o anumită cotă de energie regenerabilă. Dovada îndeplinirii acestei cote stă chiar în numărul de certificate verzi achiziţionate. Cum pentru furnizori achiziţia de certificate verzi reprezintă un cost, el va fi transmis în facturi, întreaga schemă de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă fiind de fapt suportată de plătitorii de facturi. Acest mecanism a fost pus la punct pentru că România ca membru al UE are de îndeplinit anumite obligaţii în ceea ce priveşte ponderea energiei verzi în consumul final de electricitate. Astfel, în 2020 38% din toată energia consumată în România ar trebui să fie verde. Cum proiectele de energie regenerabilă sunt mai costisitoare comparativ cu cele de energie convenţională, statul român a fost obligat să aplice o schemă de sprijin pentru a-i atrage pe investitori şi pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile, rezultatul fiind sistemul cu certificate verzi. Schema are o durată de aplicare de 15 ani.

Şi câteva eoliene proprii

"Avem un portofoliu de 2.400 de MW, în care intră şi proiectele pe care deja le-am vândut şi care au o capacitate de circa 850 de MW. Acum ne orientăm cu precădere spre faza de construcţie şi pe operarea acestor parcuri altăuri de investitorii care le-au achiziţionat. Facem tot posibilul ca până în 2016 cea mai mare parte a acestor proiecte să fie în operare", explică Andrei Muntmark.

În ciuda portofoliului mare de proiecte dezvoltate, Monsson are puţine parcuri construite şi deţinute de companie. În prezent, grupul este implicat în montarea unui parc de 150 de MW, în comuna Pantelimon din nordul Constanţei, valoarea investiţiei fiind de 250 de milioane de euro.

"Cred că undeva în august-septembrie lucrările vor fi gata. Nu exludem însă o posibilă vânzare a acestui proiect", a mai precizat Muntmark. Cu toate acestea, Mosson a anunţat la începutul acestui an că intenţia grupului este aceea de a avea totuşi circa 200 de MW deţinuţi de companie, care ar urma să fie montaţi într-un interval de trei ani.

"Depinde de cât de repede vom reuşi să vindem proiectele dezvoltate pentru a ne putea implica în construcţia unor parcuri proprii", a adăugat reprezentantul Monsson. Andrei Muntmark nu a dat detalii despre stadiul negocierilor privind vânzarea altor parcuri eoliene.

Planuri de viitor

În ceea ce priveşte dezvoltarea grupului în perioada următoare, reprezentantul Monsson nu exlcude implicarea şi în alte forme de producere a energiei electrice, printre proiectele avute în vedere numărându-se posibile hidrocentrale de mici dimensiuni. O altă arie de dezvoltare a business-ului Monsson este partea de comerţ cu energie electrică.

"Avem acum un portofoliu de clienţi finali, dar este o activitate pe care abia am început-o anul trecut. De curând, am deschis şi o reprezentanţă în Ungaria."

Cu toate acestea, baza afacerilor Monsson rămâne dezvoltarea de parcuri eoliene, un business care pentru cei care nu s-au mişcat suficient de repede este deja un subiect închis. Perioada destul de lungă necesară pentru a pune pe picioare un astfel de proiect, care include măsurători ale intensităţii vântului, dar şi capacitatea limitată de integrare a acestor proiecte în sistemul energetic sunt doar câteva dintre obstacolele greu de trecut pentru cei care se gândesc să abordeze acest domeniu abia acum. Mai mult, dacă proiectele dezvoltate în prezent nu sunt gata până în 2016, ele nu mai intră în schema de sprijin şi nu mai primesc certificatele verzi, devenind nerentabile pentru investitori.

"Azi nu aş mai începe un proiect eolian fără experienţă pentru că 2016 este un termen greu de atins pornind acum totul de la zero. Noi am avut şansa de a începe dreveme şi am avut şi puţin noroc", a conchis Andrei Muntmark.

Potrivit datelor furnizate de acesta, afacerile Monsson Group au ajuns anul trecut la circa 10 milioane de euro. Grupul are 150 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO