Energie

Statul cheamă investitorii să pompeze bani în Tarniţa, colosul de 1 mld. euro

Hidrocentrala Tarniţa va corecta dezechilibrele provocate de sutele de turbine eoliene instalate în ultimii ani

Hidrocentrala Tarniţa va corecta dezechilibrele provocate de sutele de turbine eoliene instalate în ultimii ani

Autor: Radu Bostan

08.08.2014, 00:06 709
Statul a lansat ieri procedura de selecţie a investitorilor pentru Tarniţa-Lăpuşteşti, hidrocentrala care va funcţiona alternativ ca producător şi consumator, pentru a corecta dez­echilibrele provocate în sistem de sutele de ferme eoliene şi parcuri fotovoltaice care funcţionează intermitent.
 
Despre centrala uriaşă, de 1.000 MW, care ar urma să fie amplasată la 30 km de Cluj se vorbeşte de peste trei decenii, timp în care nu a atras interesul vreunui investitor, însă milioane de euro s-au scurs pe studii de fezabilitate. Statul, care consideră proiectul strategic, speră însă ca anul viitor să găsească un partener cu experienţă şi forţa financiară să susţină o parte din investiţia de un miliard de euro, descrisă ba ca un „OZN“ nerealizabil, ba ca o construcţie vitală pentru siguranţa sistemului energetic.
 
„La sfârşitul acestui an vom avea probabil în jur de 6.000 MW putere instalată în regenerabile. La o ţară care consumă în medie 8.000 MW, vă daţi seama ce capacitate de perturbare există“, spune Dan Cârlan, directorul general al Hidro Tarniţa, compania de proiect ai cărei acţionari sunt în acest moment patru firme de stat. Singurii care până acum şi-au manifestat interesul în proiect au fost chinezii, care au semnat un memorandum cu Guvernul anul trecut, astfel că este posibil ca procesul de selecţie să fie o pură formalitate.
 
Potrivit anunţului, pentru a fi ad­mis în faza iniţială de selecţie, un in­ves­titor interesat va trebui să se încadreze în cel puţin una din trei categorii, res­pectiv să deţină sau să fi construit o hidro­centrală similară cu puterea insta­lată de cel puţin jumătate din cea pre­vă­zu­tă pentru Tarniţa, să fi tranzacţionat pe piaţă o cantitate de energie mai mare de 1 TWh pe an, ori să fi contribuit cu cel puţin 100 milioane de euro la un proiect finalizat din domeniul energetic, care să fi avut o valoare mai mare sau egală cu 500 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO