Tranzacţia anului din energie începe să se complice

Statul vrea una sau două distribuţii din ce scoate Enel la vânzare. Chinezii de la State Grid vor totul

20 aug 2014 Autor: Roxana Petrescu

Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, statul român se uită spre fostele Electrica Banat şi Electrica Dobrogea.

Chinezii de la State Grid Corporation, cea mai mare companie de distribuţie a energiei din lume, un colos cu un business de 265 mld. dolari şi 286 de milioane de clienţi, sunt interesaţi de preluarea afacerilor cu electricitate din România la care italienii de la Enel vor să renunţe. De cealaltă parte, statul nu va avea doar un rol de spectator în ceea ce ar putea fi tranzacţia anului 2014, dau asigurări oficialii.

„Nu exclud să exite oferte pentru una-două distribuţii din partea unor companii la care statul este acţionar“, a spus Răzvan Nicolescu, ministrul pentru energie. Potrivit unor surse apropiate dis­cuţiilor, statul se uită spre fostele Elec­trica Banat şi Electrica Dobrogea.

La mijlocul lunii trecut, italienii de la Enel, care prin intermediul proceselor de privatizare au devenit cel mai mare distribuitor privat de energie din România, cu o bază de clienţi de 2,36 milioane de consumatori, un business de peste un miliard de euro şi un profit operaţional de 289 de milioane de euro.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.08.2014

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
enel
, electrica
, chinezi
, vanzare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide