Energie

Ştefan Vuza reintră în cursa pentru cumpărarea Oltchim. Pentru finanţarea tranzacţiei vrea să ia un credit de 95 mil. euro

Ştefan Vuza reintră în cursa pentru cumpărarea...

Autor: Roxana Pricop

11.02.2016, 11:26 1654

Acţionarii combinatului chimic Chimcomplex Borzeşti (simbol bursier CHOB), con­trolat de omul de afaceri Ştefan Vuza, au fost convocaţi în Adunare Generală Extraordinară pe 14 martie pentru a aproba participarea combinatului la procesul de achiziţionare a activelor Olcthim SA şi/sau a părţilor sociale ale Oltchim SPV SRL, singur sau în orice formă de asociere cu potenţiali investitori, şi achiziţia acestora în măsura în care Chimcomplex Borzeşti câştigă licitaţia în acest sens, inclusiv în schimbul unui preţ care depăşeşte 20% din totalul activelor imobilizate ale societăţii, mai puţin creanţele.

De asemenea, acţionarii trebuie să aprobe atragerea de către Chimcomplex a unor împrumuturi în vederea completării fondurilor necesare achiziţionării Oltchim, prin contractarea unor împrumuturi în valoare maximă de 95 mil. euro.

În 2012, Ştefan Vuza a pierdut licitaţia pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea, care a fost câştigată de Dan Diaconescu, dar Oltchim a rămas nepreluat, pentru că Diaconescu nu a venit cu banii pe care i-a promis.

În 2012, Chimcomplex a oferit 18,8 milioane de lei pentru acţiuni şi 202 milioane de lei pentru creanţa Electrica.
Combinatul chimic de­ţinut de Vuza este princi­pa­lul concurent de pe plan intern al Oltchim Râmnicu Vâlcea. Dacă în ultimii ani afacerile Oltchim au scăzut puternic, vânzările Chim­com­plex au cunoscut o creştere importantă, ajungând în 2014 la 187 milioane de lei, în creştere cu 7% faţă de anul precedent. Profitul net al societăţii a fost în 2014 de 4 milioane de lei.

Pe bursă, Chimcomplex valorează aproape 82 mil. lei, acţiunile fiind în creş­tere cu 16% de la începutul anului. Spre comparaţie, Oltchim este cotat pe bursă la o capitalizare de 127,3 milioane de lei.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO