Energie

Tendinţe 2012 – Energie: 2012, anul privatizărilor în energie şi al pariului cu Marea Neagră

Tendinţe 2012 – Energie: 2012, anul privatizărilor în energie şi al pariului cu Marea Neagră

Autor: Roxana Petrescu

03.01.2012, 14:03 1500

Pariul cu Marea Neagră.Anul 2012 ar trebui să aducă primele informaţii concrete despre potenţialul de hidrocarburi la mari adâncimi al Mării Negre. Cei mai avansaţi în explorări sunt OMV Petrom alături de americanii de la ExxonMobil, care de altfel au şi anunţat săparea primei sonde de explorare la mari adâncimi făcută vreodată în România, în Marea Neagră. În cazul unui success, Marea Neagră va înghiţi miliarde de dolari, devenind astfel cel mai costisitor pariu făcut vreodată cu subsolurile României.

Prima amendă usturătoare pentru petrolişti.Verdictul Consiliului Concurenţei privind posibilele înţelegeri între marile companii petroliere pentru retragerea în comun a unui sortiment de benzină în 2008 este una dintre cele mai aşteptate decizii ale instituţiei, mai ales ţinând cont de faptul că în cazul în care vor fi găsite vinovate, amenda ar putea ajunge până la 650 de milioane de euro, penalizarea maximă fiind de 10% din cifra de afaceri. OMV Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL şi Agip sunt companiile anchetate.

Investigaţia pe piaţa carburanţilor a început în 2005, ancheta fiind împărţită în două segmente, unul care priveşte posibile înţelegeri pentru fixarea preţului şi altul care analizează retragerea în comun a unui sortiment de carburanţi. Verdictul aşteptat în 2012 vizează a doua parte.

Primul an verde.2012 va fi primul an în care se va aplica în întregime schema de sprijin pentru producătorii de energie verde, în total aceştia urmând să încaseze 300 de milioane de euro din certificate verzi, potrivit estimărilor Autoritaţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Schema de sprijin a început să-şi producă efectele abia în noiembrie anul trecut, după trei ani de aşteptări pentru investitori. După ce proiectele eoliene au fost primele care au demarat, specialiştii din piaţă spun că energia solară va fi noul boom în materie de energie regenerabilă.

Primăvara energetică: încep marile investiţii?În 2010 trebuia să înceapă lucrările la două reactoare noi la centrala nucleară de la Cernavodă, dar în 2011 patru dintre cei şase investitori interesaţi au întors spatele celui mai ambiţios proiect energetic al României. Până acum, investitorii pentru hidrocentrala Tarniţa - Lăpuşteşti trebuia să fie selectaţi pentru ca graficul acestei investiţii de un miliard de euro să fie respectat. În realitate însă, aceste proiecte energetice uriaşe sunt aproape blocate, primăvara anului 2012 fiind momentul în care se aşteaptă un dezgheţ al apetitului investitorilor. În martie ar trebui depuse ofertele angajante pentru reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă şi tot atunci ar trebui ales investitorul pentru Tarniţa-Lăpuşteşti, potrivit celor mai recente informaţii. Ambele proiecte ar trebui realizate în parteneriat public privat, acesta fiind văzut de autorităţi ca un motor de creştere economică în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO