Energie

Transelectrica: Din '96 România nu a mai importat energie, dar anul trecut aşa a fost situaţia. Acum am început din nou să exportăm

 Transelectrica: Din '96 România nu a mai importat...
27.03.2013, 16:41 1162

Anul trecut România şi-a pierdut statutul de exportator net de energie electrică, pentru prima dată din 1996 piaţa locală fiind obligată să recurgă la importuri pentru a-şi acoperi necesarul intern. De anul acesta România a început să exporte din nou energie, spune Transelectrica, una dintre posibilele explicaţii fiind şi reducerea consumului intern de energie.

"În februarie consumul s-a redus cu 12%. Pe de o parte am avut temperaturi mai mari iar pe de altă parte anul acesta luna a fost cu o zi mai scurtă decât februarie anul treccut. În martie, scăderea a continuat, şi până în acest moment avem o reducere de 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Sper totuşi să recuperăm decalajul în zilele rămase până la finalul lunii", a spus Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica.

Potrivit acestuia, bugetul companiei a fost făcut pentru o creştere a consumului de energie de 1,5%.

Datele preliminare ale Transelectrica arată că anul trecut consumul intern brut de energie s-a ridicat la 59,28 TWh, faţă de un consum de 60 TWh înregistrat în anul 2011, aceasta însemnând o scădere de circa 1,25%. Analiza consumului de energie este un exerciţiu important pentru că evoluţia acestuia dă indicii în timp real despre mersul unei economii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO