Energie

Ucraina creează un grup de lobby în UE pentru oprirea controversatului proiect rusesc de gaze Nord Stream 2

Ucraina creează un grup de lobby în UE pentru oprirea...

Autor: Catalina Apostoiu

20.06.2018, 00:05 263

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat că este în curs de a crea la Bruxelles un consorţiu de companii din Uniunea Europeană care vor ajuta la atragerea de sprijin pentru stoparea în ultimă instanţă a lucrărilor de construire a gazoductului rusesc Nord Stream 2, potrivit neweurope.com.

Gazoductul ar urma să transporte gaze naturale din Vyborg, Federaţia Rusă, către oraşul german Greifswald via Marea Baltică.

„Nord Stream 2 este un proiect absolut politic împotriva Ucrainei, lipsit de orice componentă economică, prin care se încearcă extragerea a aproape 3 miliarde de dolari din bugetul ucrainean“, a scris Poroşenko într-un raport redactat în limba ucraineană postat pe Mediu, o platformă online pentru jurnalism social.

„Din acest motiv negociem în mod activ cu Germania. Îi invităm pe nemţi să creeze un consorţiu internaţional pentru managementul sistemului de transport de gaze al Ucrainei.“ Potrivit preşedintelui ucrainean, construirea Nord Stream 2 va genera presiuni dramatice de ordin economic pentru Ucraina privând-o de o sumă de bani care este echivalentă cu cheltuielile anuale totale din sectorul apărării.

Poroşenko nu a oferit detalii suplimentare cu privire la numele companiilor care vor alcătui grupul sau cu ce fel de instrumente de politică vor fi acestea echipate când îşi vor începe activităţile din Bruxelles.

Acesta a subliniat însă că Statele Unite sunt la rândul lor hotărâte să stopeze proiectul pentru a se asigura că actualul regim de sancţiuni rămâne valabil.

Nord Stream 2 este menit să ducă gaze ruseşti către Europa utilizând o conductă nou construită pe sub Marea Baltică. Proiectul traversează apele teritoriale sau zonele economice exclusive ale Rusiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei şi Germaniei.

În martie, Germania a acordat autorizaţiile Gazprom, gigantul rus din sectorul energiei care deţine un pachet majoritar din proiect, pentru finalizarea construirii gazoductului.

Decizia a urmat unor aprobări similare acordate de guvernele Finlandei şi Suediei.

Potrivit Euractiv, Danemarca este ultima ţară care se va pronunţa cu privire la Nord Stream 2. Surse din cadrul industriei au declarat pentru Euractiv că chiar dacă Danemarca ar bloca proiectul, lucrările de construire pot începe pe o rută alternativă.

Ucraina, Polonia şi alte ţări din Europa de est se opun vehement construirii proiectului, acestea avertizând că acesta va spori dependenţa Uniunii Europene de energia rusească şi va submina interesele de ordin strategic ale blocului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO