Energie

UE, BERD şi BEI finanţează construcţia unui gazoduct între România şi Republica Moldova

UE, BERD şi BEI finanţează construcţia unui gazoduct...

Autor: Anca Olteanu

20.12.2016, 10:04 146

BEI şi BERD oferă fiecare câte un împrumut de 41 de milioane de euro, iar UE acordă un grant în valoare de 10 milioane de euro, cu scopul de a îmbunătăţi securitatea energetică a Moldovei. Fondurile vor fi îndreptate către Î.S. Vestmoldtransgaz, o companie deţinută de stat care va construi şi va opera conducta de gaz şi interconectorul România-Moldova.

Proiectul va completa conectarea sistemelor de transmisie de gaz ale României şi Moldovei legând Chişinău de interconectorul dintre Iaşi şi Ungheni, oraş din Moldova, aflat la graniţa cu România. Interconectorul a fost construit în 2014 pentru a ajuta Moldova să îşi diversifice sursele de energie. Peste 90% din energia folosită în Moldova depinde de importuri. Uniunea Europeană a oferit un grant de şapte milioane de euro pentru realizarea interconectorului.

Ca parte din noul pachet financiar, guvernul din Moldova a fost de acord să implementeze un pachet de reforme pentru promovarea liberalizării pieţei energiei şi îmbunătăţirea competiţiei în sector.

Sprijin suplimentar vine din partea Swedish International Development Cooperation Agency (Sida) care oferă aproape 600.000 de euro pentru un studiu de fezabilitate realizat de firma de consultanţă în inginerie Fichtner GmbH. Compania va evalua aspectele tehnice, economice, sociale, de piaţă şi de mediu ale proiectului.

Mai mult, BERD oferă un grant de finanţare de un milion de euro din propriile fonduri pentru a sprijini implementarea proiectului, inclusiv asistenţă juridică.

BEI finanţează proiecte în Moldova pe baza unei dispoziţii a Uniunii Europene pentru ţările vecine din est, numit External Lending Mandate (ELM).

BERD este cel mai mare investitor instituţional în Moldova, cu o investiţie cumulativă de peste 1,1 miliarde de euro în mai mult de 110 proiecte în agrobusiness, energie, sectorul financiar, infrastructură şi industria prelucrătoare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO