ZF 24

Un domeniu dintr-o privire: cum au evoluat în ultimii 5 ani cei mai importanţi indicatori din piaţa de 10 mld. euro a „aurului negru“

Un domeniu dintr-o privire: cum au evoluat în ultimii 5...

Autor: Roxana Petrescu

29.03.2016, 00:06 860

Ziarul Financiar trece în revistă prin­tr-o serie de grafice şi tabele evoluţia din ultimii cinci ani de zile a celor mai importante „ramuri“ care compun piaţa energiei.

Piaţa petrolului, acolo unde 2.000 de benzinării şi patru companii majore, toate miliardare în euro, îşi dispută supremaţia, este unul dintre cele mai dinamice şi intens urmărite domenii de activitate, consumul de carburant devenind un barometru al evoluţiei economice în ultimii ani.

În perioada analizată, 2011-2015, de departe cel mai şocant traseu este cel descris de barilul de petrol, care de la o medie de 111 dolari în 2011 a ajuns anul trecut la numai 52,3 dolari. Mai departe, acest lucru s-a văzut în factura de import pe care România o are de plătit mai ales pentru petrolul adus din Kazahstan şi Rusia. Pe de altă parte însă, prăbuşirea barilului de petrol a întors preţul la benzină şi motorină la nivelul înregistrat acum cinci ani, lucru care a fost un fel de „apă vie“ pentru cererea de carburanţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO