Energie

Ungurii de la MOL vor să se extindă în Rusia, ţara despre care Occidentul spune că îşi foloseşte energia ca armă geopolitică

Ungurii de la MOL vor să se extindă în Rusia, ţara...

Autor: Daniela Stoican

22.06.2014, 19:02 263

Grupul de petrol şi de gaze naturale MOL, cea mai mare companiei din Ungaria, caută în mod activ oportunităţi de investiţii în Rusia, unde deţine deja active, a declarat CEO-ul Jozsef Molnar la Congresul Mondial al Petrolului de la Moscova, locul unde a devenit clar că interesele oamenilor de afaceri nu coincid cu cele politice.

La Congresul Mondial al Petrolului de la Moscova organizat săptămâna aceasta au participat 65 de state, printre care şi cele membre ale Organizaţiei Mondiale a Petrolului (OPEC).Ţările prezente reprezintă 95% din industria de petrol şi gaze a lumii.

„Pentru grupul MOL sectorul rusesc upstream (de explorare şi producţie – n. red.) este o zonă foarte bună pentru investiţii şi căutăm în mod activ noi oportunităţi pentru a ne îndeplini ţintele de creştere. Desfăşurăm deja activităţi de explorare prin activele existente şi suntem foarte dornici să obţinem rezultate pozitive”, a afirmat Molnar, care a fost unul dintre principalii speakeri la congres, citat de Portfolio.hu. El a ţinut un discurs pe tema „Finanţării sustenabile pentru industrie”.

MOL a făcut mai multe descoperiri de petrol şi gaze naturale în Rusia în ultimii ani, în Siberia şi în regiunea Volga-Urali, pe care compania le exploatează. MOL a vândut participaţii din companiile prin care opera câmpuri petroliere din Rusia. Anul acesta Mol a vândut 49% din compania de exploatare petrolieră BaiTex către compania turcească de petrol şi gaze TPAO, controlată de stat.  BaiTex deţine licenţele pentru exploatarea de hidrocarburi pentru câmpul Baitunganskoye şi pentru câmpul Verilkinsky din regiunea Volga-Urali. MOL ar putea să utilizeze fondurile obţinute din această tranzacţie pentru noi achiziţii.

Legat de sancţiunile internaţionale împotriva Moscovei, Molnar a precizat că nu vor afecta în niciun fel relaţiile comerciale ale companiei cu Rusia.

Printre „vedetele” Congresului Mondial al Petrolului de la Moscova s-au numărat marile companii petroliere americane, fără tehnologia şi experienţa cărora Rusia nu ar putea debloca zăcăminte de petrol de aproximativ 8.200 miliarde de dolari de pe teritoriul rus.

Ungaria a semnat în martie un acord cu Rusia pentru modernizarea singurei centrale nucleare a ţării, cea de la Paks, unde compania rusească de stat Rosatom va construi două reactoare nucleare. Rusia va acorda Ungariei un credit de zece miliiarde euro, care va trebui returnat pe o perioadă de 20 de ani, începând cu anul 2026. Grupul MOL este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa petrolieră din România, unde deţine 189 de benzinării şi licenţe de explorare de gaze naturale.

 

.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO