Energie

Vântul bate, banii curg: Proprietarii de "mori de vânt" au încasat subvenţii de aproape 40 mil. euro de la începutul anului

Vântul bate, banii curg: Proprietarii de "mori de vânt" au încasat subvenţii de aproape 40 mil. euro de la începutul anului

Autor: Roxana Petrescu

12.09.2011, 14:20 1375

Numai în luna august proprietarii de parcuri eoliene au încasat aproape 5 milioane de euro din certificatele verzi primite pentru producţia realizată, aceasta fiind practic subvenţia prin care statul român a decis să sprijine investiţiile în energia regenerabilă.

Astfel, dincolo de a vinde energia produsă în piaţă, proprietarii de "morişti", mai încasează şi câte 55 de euro pentru fiecare MWh produs, echivalentului în bani al unui certificat verde care este achiziţionat de către furnizorii de electricitate.

Aproape jumătate din cele 5 milioane de euro au intrat în conturile cehilor de la CEZ, operatorii celui mai mare parc eolian din România localizat în comuna dobrogeană Fântânele. Pe lista câştigătorilor se mai numără şi Energias de Portugal dar şi italienii de la Enel.

Potrivit datelor Transelectrica, în total în primele opt luni ale anului producătorii de energie eoliană au încasat certificate verzi în valoare de 38,8 milioane de euro.

Caracterul variabil al energie din parcurile eoliene este dovedit şi de modul în care variază numărul de certificate verzi acordate. Cea mai bună lună din an a fost martie, producătorii de energie eoliană încasând din certificate peste 6,8 milioane de euro, iar cea mai slabă a fost ianuarie cu încasări de 2,8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO