Energie

VIDEO ZF Live. Jack Cutişteanu, Petprod: Creşterea preţurilor la energia electrică este numai consecinţa unor manevre pe piaţa liberă

Autor: Corina Zamfir

16.08.2017, 00:05 683

Triplarea preţurilor la energia electrică din perioada de caniculă este numai consecinţa unor manevre pe piaţa liberă, însă România poate produce şi acoperi această creştere fără probleme, susţine Jack Cutişteanu, directorul general al Petprod, firmă de trading şi consultanţă în energie, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Pe o piaţă liberă şi pe o bursă liberă, specula nu este condam­na­bilă. E o problemă de etică şi de ale­gere, adică cine spe­culează pe cine. Noi nu avem o problemă struc­tu­rală ca să punem spune că din cauza ei am ajuns aici. Sigur că pot fi invocate diverse motive precum faptul că nu există con­tracte pe termen lung sau contracte bilaterale, dar asta nu justifică o creştere de trei ori a preţului”, a adăugat el.

Directorul de la Petprod crede că preţurile or să se do­molească în perioada următoare, însă nu exclude ideea că ar putea să mai existe traderi care să intre în insolvenţă. De la începutul anului au intrat în insolvenţă Arelco Power, Transenergo Com, Energy Holding, KDF Energy sau Elcomex.

Jack Cutişteanu consideră că nu ne aflăm în faţa unei alte crize pe piaţa de energie, ci că suntem în faza a doua a crezei începute în luna ianuarie. „Prima criză a fost în ianuarie-februarie 2017, cu menţiunea că acea criză nu s-a terminat, ci s-a continuat pentru că preţurile au continuat să fie ridicate şi în perioada martie-iunie.”

Ceea ce au în comun cele două perioade în care preţurile la energie au explodat este faptul că unii au speculat oportunitatea.

„Din martie, o bună parte din marii furnizori şi distribuitori au trăit cu impresia că preţurile vor reveni, lucru care nu s-a întâmplat. Sub 200 lei/MW nu a scăzut, care e deja un preţ mare pentru lunile aprilie, mai”, a mai spus CEO-ul Petprod. Cât de­spre furnizori, el sus­ţine că aceştia „gâfâie şi pierd”.

Jack Cu­tiş­tea­nu con­sideră că soluţia pentru rezol­varea acestei pro­ble­me stă chiar în mâi­nile pre­mierului. „Mi­hai Tu­do­se ar trebui să-i spună mi­nis­trului ener­giei că dacă este acţio­nar la Nu­cle­ar­elec­trica, poate să dea coman­dă să mic­şo­re­ze preţul. Vinzi marfa, dă-o mai ieftin. Dar el te trimite la ANRE, care nu are ce să-i facă. Dacă spunea să o vândă mai ieftin, oferta de vânzare era cu un preţ mai mic, iar pre­ţurile finale erau mai mici. Cum­pă­rătorii acceptă aceste preţuri de frică.”

Cât despre posibile investiţii în capacitatea de producţie, Jack Cu­tiş­teanu este de părere că acestea sunt poveşti de adormit copiii, şi că aşa ceva nu există. „Zero. Poveşti de ador­mit copiii. Nu se face nimic. Astăzi în Eu­ropa şi în mare parte în lume, cu ex­cepţia Chinei şi Indiei, nu se fac in­ves­tiţii în energie. Da, se investeşte, dar în ener­gie regenerabilă, nu în cărbune.” Şeful Petprod le recomandă con­su­ma­torilor şi companiilor să se lege pe con­tracte cu furnizori serioşi care au su­pra­vieţuit acestor perioade.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO