Energie

Virgiliu Ivan, director, Transelectrica: Chiar dacă România funcţionează cuplat la nivelul pieţei pentru ziua următoare cu pieţele din Ungaria, Slovacia şi Cehia, în realitate sunt mult mai multe mecanisme de tranzacţionare

Virgiliu Ivan, director, Transelectrica: Chiar dacă...

Autor: Alex Ciutacu

12.12.2017, 13:58 1613

 Trendul este accelerat, în următorii ani, conectivitatea pieţelor va fi din ce în ce mai bună, asta va aduce tuturor entităţilor aşa numita bunăstare socială, încât toţi participanţii şi toţi clienţii să aibă acces la această piaţă unică, spune Virgilu Ivan director, dispecer electric naţional Transelectrica, în cadrul evenimentului ZF Energie 2017.

Alte declaraţii din cadrul evenimentului:

Noi nu ducem firme în faliment. Suntem factorul stabilizator. Transelectrica prin responsabilităţile pe care le are reprezintă acea entitate care asigură siguranţa, funcţionarea. Noi reprezentăm acel factor de stabilitate care aproape în orice situaţie asigură tuturor clienţilor energie electrică prin diverse activităţi pe care le întreprinde în conformitate cu reglementările în vigoare.

Aş completa cu contextul regional şi european din iarna trecută. Discutăm de piaţa internă, dar aşa cum ştiţi cu toţii, chiar dacă România funcţionează cuplat la nivelul pieţei pentru ziua următoare cu pieţele din Ungaria, Slovacia şi Cehia, în realitate sunt mult mai multe mecanisme de tranzacţionare. Pieţele de energie electrică sunt cuplate mai mult sau mai puţin direct pe mai multe straturi si orizonturi de timp.

Trebiue să ştim că sunt mult mai multe posibilităţi de tranzacţionare între ţări. Anul trecut a fost o iarnă autentică şi creşteri de preţ s-au înregistrat pe toate pieţele, nu doar în România, şi fiind legate, se şi influenţează. Dacă preţul la nivel regional, european scade, în mod natural scade şi preţul în România, şi invers. Acest aspect trebuie menţionat şi conectat.

Prin reglementările europene la care şi noi suntem parte, încercăm să punem în parte în dezideratul UE, acela de acrea o piaţă unică europeană şi sunt foarte multe proiecte în care suntem angrenaţi. Transelectrica face parte din conturile europene de reţea care au rolul de a stabili reguli comune, tehnice şi comerciale la nivelul tuturor ţărilor care fac parte din UE. În ceea ce priveşte piaţa de energie electrică europeană, sunt 3 coduri care reglementează: alocarea capacităţii pe termen scurt, mediu şi lung şi de asemenea piaţa de echilibrare.

Documentele sunt publice. Pe site găsiţi anunţuri de participare, iniţiere a unor proiecte de echilibrare pe bază de reglaj.

Trendul este accelerat, în următorii ani, conectivitatea pieţelor va fi din ce în ce mai bune, asta va aduce tuturor entităţilor aşa numita bunăstare socială, încât toţi participanţii şi toţi clienţii să aibă acces la această piaţă unică.

Proiectele sunt la început. Suntem parte din acest mecanism european de realizare a obiectivului de piaţă europeană. Suntem în continuare exportatori de energie electrică.

În fiecare interval orar sunt tranzacţii de energie electrică şi de export şi de import, fiecare participant are propriul sistem.

Suntem exportatori net de energie electrică, nu la nivelul de anul trecut, dar suntem.

Nu administrăm bursa de energie, este apanajul colegilor de la OPCOM, noi adminsitrăm piaţa pe activitatea pe care o desfăurăm, nu putem exprima o opinie publică cu privire la evoluţia preţurilor pentru anul viitor. Suntem pregătiţi pentru iarnă, nivelul rezervelor este foarte bun.

Anul acesta s-au făcut eforturi, de către minister şi alte autorităţi, împreună cu noi evaluări, iar la momentul acesta la cărbune stocurile sunt de 2 ori mai mare decât cele de anul trecut, rezerva de apă în marile lacuri este una foarte bună comparativ cu anul pe care l-am traversat. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO