Energie

Zero activitate pe piaţa gazelor. În timp ce bursa de energie gestionează volume de două ori mai mari decât consumul, tranzacţiile cu gaze sunt inexistente

Zero activitate pe piaţa gazelor. În timp ce bursa de...

Autor: Roxana Petrescu

09.02.2017, 19:30 332
Nicio vânzare sau cumpărare de gaze naturale nu a avut loc anul trecut pe platformele administrate de OPCOM, operatorul pieţei de energie electrică şi de gaze naturale din România, inexistenţa unei lichidităţi în această zonă deno­tând şi lipsa concurenţei din domeniu.
 
Spre comparaţie, pe pieţele de energie s-au contractat cantităţi de 101 TWh, o cantitate dublă faţă de consumul naţional al României, fiind înregistrare recorduri de participanţi pe principalele platforme de tranzacţionare.
 
„La sfârşitul anului 2016 numărul participanţilor înscrişi la pieţele de gaze naturale era de 13“, se arată în informaţiile transmise de OPCOM. În ciuda acestui lucru, nici măcar o dată pe tot parcursul anului trecut cererea de gaze nu s-a întâlnit cu oferta pe bursă.
 
Spre comparaţie, Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU, piaţa spot – n. red.) de energie a bătut toate recordurile, acesta fiind de altfel mediul de tranzacţionare preferat de majoritatea jucătorilor din piaţa de electricitate.
 
„Un număr record absolut de 253 de participanţi au activat pe platforma PZU în ultima lună a anului 2016“, mai arată datele OPCOM, operatorul precizând că în procente volumele tranzacţionate pe piaţa spot au ajuns la 47% din consumul intern de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO