Companii

Eolienele îi costă 1,3 mld. lei pe români în acest an

Eolienele îi costă 1,3 mld. lei pe români în acest an

Autor: Carol Dan

29.07.2011, 00:08 1299

Consumatorii de electricitate vor plăti înacest an 1,3 miliarde lei suplimentar pentru sprijinireadezvoltării energiilor regenerabile prin schema certificatelorverzi, urmând ca în 2013 costurile să crească de peste trei ori, la3,99 miliarde de lei, potrivit estimărilor ANRE.

În al doilea an de aplicare a acestei schemede sprijin, costurile suportate de populaţie vor creşte la 2,7miliarde de lei şi vor ajunge la 5,3 miliarde lei în 2020.Certificatele verzi sunt documente electronice acordate de statcompaniilor care produc electricitate din surse regenerabile precumvânt, apă, biomasă sau solar.

Certificatele sunt acordate producătorilor deenergie pentru a derula investiţii în unităţi de producţie dinsurse regenerabile. Producătorii vând certificatele furnizorilor deenergie, care sunt obligaţi de Autoritatea Naţională deReglementare în domeniul Enegiei (ANRE) să le cumpere, în limitaunor cote stabilite anual. Furnizorii de energie vor includecosturile aferente achiziţiei certificatelor verzi în facturileplătite de toţi consumatorii, astfel încât preţurile finale aleenergiei vor creşte.

În urma aplicării schemei de sprijin, în lunaseptembrie, valoarea facturii la energie este estimată să creascăîn acest an cu până la 3,5%. Schema de sprijin a primit în aceastălună avizul Comisiei Europene şi va fi aplicată pentru o perioadăde zece ani, până în 2020.

Potrivit ANRE, consumatorii vor plăti înprimii zece ani 41,5 miliarde de lei (circa 10 miliarde de euro)pentru sprijinirea energiilor regenerabile prin schemacertificatelor verzi. Certificatele vor fi acordate unui numărestimat de ANRE la 100-500 de companii.

Scopul aplicării acestei legi este atingereaţintelor asumate de România faţă de Comisia Europeană privindpromovarea energiilor regenerabile, a căror pondere în consumulintern brut de energie trebuie să crească de la 33% în 2010 la 35%în 2015 şi la 38% în 2020.

Potrivit datelor ANRE, ca urmare a producţieisemnificative de energie în hidrocentrale, România a depăşit anultrecut ponderea asumată, ajungând la 35%, nivel similar cu cel lacare trebuie să ajungă în 2015.

Totodată, după 2020, autorităţile române vornotifica din nou Comisia Europeană cu privire la schema de sprijina energiilor regenerabile. Potrivit estimărilor ANRE, costuriletotale pentru dezvoltarea energiei regenerabile ar putea ajunge la80,84 miliarde de lei (peste 19 miliarde deeuro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO