Companii

Equest amana 3 luni vanzarea Domo din cauza crizei financiare

09.07.2008, 18:11 74

Fondul de investitii Equest Investment Balkans (EIB), care a preluat in cursul anului trecut retailerul electro IT Domo si compania bulgara Technomarket, a amanat pentru luna septembrie listarea a 25% din actiunile noului grup Technomarket Domo (TMD) datorita scaderilor inregistrate de bursele internationale si interesului scazut al investitorilor.
De la inceputul anului indicele bursier S&P 500 a inregistrat un declin de 12,5%, iar Bursa de la Bucuresti a consemnat pierderi mai mari de 30%.
"Totul trebuia sa fie lansat cu o saptamana in urma, dar listarea s-a amanat pentru toamna pentru ca riscam un esec din lipsa interesului general al investitorilor pe piata. Probabil vor fi listate 25% din actiuni", a declarat Lorand Szarvadi, directorul general Domo. El nu a dorit sa declare ce suma se doreste sa se atraga de pe piata de capital.
Scaderea rulajelor pe pietele europene de capital si interesul redus al investitorilor, in special la London Stock Exchange, au determinat managementul EIB sa amane listarea chiar daca toate formalitatile au fost deja indeplinite si au fost realizate si schimbari la nivel de management. Astfel, raportarile financiare vor fi realizate prin intermediul unui nou director fiananciar al grupului, situat in Amsterdam. In procesul de listare EIB a fost asistat de diviziile responsabile cu piata de capital ale grupurilor financiare ING si Raiffeisen.
"Amanarea IPO-ului (oferta publica initiala- n.red.), cand toate actele si rapoartele sunt gata, ne aduce si piederi, dar listarea nu este atat de urgenta pentru noi pentru ca nu avem nevoie urgenta de capital, si nici Technomarket. Ne putem dezvolta in continuare din profituri si capacitatile de creditare proprii", a spus Szarvadi.
Domo a inregistrat in 2007 afaceri de 200 mil. euro si un profit net de 8,5 mil. euro, cea mai mare parte urmand sa fie directionata catre extinderea retelei de magazine Domo si deschiderea a inca trei unitati Technomarket.
Pregatirile pentru IPO au determinat si conversia participatiilor detinute de fondatorii Domo si Technomarket in aceste companii in actiuni ale TMD. Astfel, Szarvadi va primi pentru participatia de 25% din Domo 12,63% din actiunile grupului TMD in timp ce familia Chito, care mai detine 25% din Technomarket, va primi circa 20% din actiunile TMD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO