Companii

Esecul tichetelor de vacanta: doar unul din cinci salariati estimati de guvern a plecat in concediu cu un voucher

05.05.2010, 23:09 66

Doua dintre cele mai mari companii emitente de tichete valorice,Accor Services si Cheque Dejeuner, sustin ca anul acesta incasariledin emiterea tichetelor de vacanta vor ramane la nivelul celor deanul trecut, 5 mil. euro, pe fondul conditiilor din piata.

Lansat in Romania in primavara anului 2009, proiectul tichetelorde vacanta, propus de ministrul turismului si al dezvoltariiregionale Elena Udrea, a cunoscut un debut lent, in principal dincauza contextului economic dificil, in care majoritatea companiilornu au alocat resurse financiare pentru oferirea de tichete devacanta salariatilor.

Astfel ca la un an de la lansarea tichetelor de vacanta, aproape20.000 de angajati au primit acest produs, volumul de emisie fiindestimat la 5 milioane de euro anul trecut, potrivit datelorfurnizate de emitentii de tichete si calculelor ZF. Altfel spus,doar unul din cinci salariati estimati de Guvern anul trecut aprimit tichete de vacanta.

"Asteptam anul acesta incasari de 2 milioane de euro dinemiterea de tichete de vacanta, nivel similar cu cel de anultrecut", a declarat Phillipe Blecon, directorul general al AccorServices, cea mai mare companie emitenta de tichete valorice, carea mai adaugat ca pe termen mediu si lung tichetele de vacanta au unpotential important de crestere.

Elena Udrea, ministrul turismului si al dezvoltarii regionale,declara la aprobarea proiectului tichetelor de vacanta ca aceastamasura va sprijini dezvoltarea turismului national, dar siactivitatea intreprinderilor mici si mijlocii cu activitate dinturism.

Primii trei jucatori de pe piata tichetelor valorice, AccorServices, Sodexo si Cheque Dejeuner, care controleaza 95% dinaceasta piata, au emis anul trecut tichete de vacanta in valoare de4,3 milioane de euro.

"Dupa calculele noastre, aproape 7.000 de salariati aubeneficiat de acest produs emis de compania noastra, din care 25%au fost bugetari. Tichetele de vacanta au reprezentant mai putin de1% din volumul total de emisie pe care l-am avut noi anul trecut",a declarat Elena Pap, directorul general al companiei emitente detichete Cheque Dejeuner, ce a emis tichete de vacanta in valoare de800.000 de euro in 2009. Pap considera ca nesansa acestui proiect afost sa apara intr-o perioada cu dispute politice si problemeeconomice.

In sistemul tichetelor de vacanta intra firmele emitente,companiile care vor sa ofere angajatilor aceste beneficii,structurile de primire turistica, dar si agentiile de turism.Tichetele de vacanta pot fi folosite in unitatile turisticeautorizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului(MDRT).

"Am emis tichete de vacanta in valoare de 8,6 milioane de lei (2mil. euro - n.r.) pentru aproximativ 6.500 de angajati anul trecut.Pe piata tichetelor de vacanta avem o cota de piata de peste 40%",a declarat Adina Popa, marketing & development director alSodexo Romania, unul dintre cei mai mari jucatori pe piatatichetelor valorice. Ea a mai spus ca angajatorii au avut ladispozitie putin timp de decizie iar cadrul legislativ necesardesfasurarii implementarii sistemului a fost adoptat destul detarziu.

Emitentii au venit cu un milion de euro

Emitentii de tichete valorice care s-au inscris in bataliapentru tichetele de vacanta au trebuit sa realizeze o majorare decapital de un milion de euro anul trecut, pentru a intra pe piatatichetelor de vacanta.

Daca la inceputul anului trecut, cifrele inaintate de Guvernaratau ca peste 100.000 de angajati ar putea beneficia de tichetede vacanta, emitentii de tichete de vacanta erau chiar maioptimisti si estimau aproape 225.000 de beneficiari din randulsalariatilor. Companiile emitente de tichete valorice se asteptaula inceputul anului trecut ca 10% din clientii de pe segmentultichetelor de masa (o piata evaluata la 1,4 mld. euro cu circa 2,5milioane de utilizatori) sa devina clienti si pe segmentultichetelor de vacanta. In realitate insa, aceste cifre nu au fostatinse. Cu toate acestea, emitentii nu vorbesc de un esec alproiectului, ci de un proiect care se poate dovedi promitator petermen lung. De anul acesta doar salariatii companiilor private vorputea beneficia de aceste tichete, dat fiind faptul ca Guvernul nuva mai permite institutiilor publice centrale si locale sa acordeangajatilor tichete valorice (masa, vacanta, cadou), potrivitproiectului bugetului de stat.

Vacanta de 3.600 de lei

Firmele pot oferi angajatilor tichete de vacanta de maximum3.600 de lei pe an pentru fiecare persoana, tichetele fiinddeductibile fiscal

La sfarsitul anului trecut, la Ministerul Dezvoltarii Regionalesi Turismului nu se gasea nicio evaluare a proiectului tichetelorde vacanta, iar reprezentatii MDRT precizau ca date centralizatesunt la Ministerul Finantelor Publice sau la Ministerul Muncii,Familiei si Protectiei Sociale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO