Companii

Europolis: Cel mai mare avantaj al proiectelor noastre de birouri este apropierea de metrou

Europolis: Cel mai mare avantaj al proiectelor noastre de birouri este apropierea de metrou

Marian Roman, directorul general al Europolis Real Estate Asset Management: Ne-am dorit foarte mult terenul pe care vom dezvolta proiectul Orhideea Business Center, pentru ca are o locatie foarte buna, chiar langa metrou, asa cum sunt si celelalte cladiri de birouri pe care le avem in portofoliu. Negocierile pentru achizitia terenului s-au intins pe o perioada de circa un an si jumatate.

18.12.2008, 17:58 338

Austriecii au achizitionat in ultimii cinci ani doua proiecte de birouri aflate chiar langa statiile de metrou Piata Victoriei (Europe House) si Semanatoarea (Sema Parc) si vor incepe anul viitor constructia pentru cel de-al treilea imobil de birouri langa statia Grozavesti, denumit Orhideea Business Center.

"Ne-am dorit foarte mult terenul pe care vom dezvolta proiectul Orhideea Business Center - pentru ca are o locatie foarte buna, chiar langa metrou, asa cum sunt si celelalte cladiri de birouri pe care le avem in portofoliu. Negocierile pentru achizitia terenului s-au intins pe o perioada de circa un an si jumatate, tocmai pentru ca interesul nostru pentru teren a fost foarte ridicat", a declarat Marian Roman, directorul general al Europolis Real Estate Asset Management, subsidiara locala a Europolis. Roman considera drept cea mai mare calitate a proiectelor de birouri, faptul ca sunt aproape de statiile de metrou si pot asigura un transport facil pentru viitorii chiriasi. De altfel, managerul Europolis este adeptul mersului la serviciu cu metroul.
Orhideea Business Center va atrage o investitie de circa 117 mil. euro si va avea o suprafata inchiriabila de 44.500 de metri patrati. Proiectul va avea 21 de etaje si 688 de locuri de parcare.
"Vom obtine autorizatia de constructie in primul trimestru al anului 2009, iar proiectul va fi finalizat la inceputul anului 2012", afirma Roman.
Imobilele de birouri din zonele centrale vor continua sa fie interesante pentru viitorii chiriasi - cele mai active fiind companiile din IT, telecom, banci sau farma -, in timp ce zone precum Pipera nu mai sunt la fel de atractive ca in trecut din cauza traficului aglomerat.
Orhideea Business Center, situat langa statia de metrou Grozavesti, va atrage o investitie de circa 117 mil. euro si va avea o suprafata inchiriabila de 44.500 de metri patrati"In zonele centrale rata de ocupare a cladirilor de birouri va fi in continuare ridicata, insa in Pipera, de exemplu, au aparut primele probleme. Sunt cazuri in care rata de neocupare poate ajunge la 15%, dar chiar si in aceasta situatie constructia proiectelor continua", afirma Roman. Anul viitor vor fi livrati circa 280.000 de metri patrati, din care mai mult de jumatate sunt localizati in zona Pipera, potrivit datelor Europolis.
Austriecii intentionau anul acesta sa patrunda si in marile orase din provincie, unde au studiat cateva terenuri, insa au amanat intentiile de extindere. "Anul acesta am urmarit si terenuri din Brasov, Timisoara sau Iasi, dar nu cred ca ne vom extinde anul viitor in provincie din cauza crizei imobiliare", explica Roman. Singurul proiect detinut de Europolis in provincie este proiectul Cefin Logistic Park Arad, pe care l-a achizitionat cu circa 34 de milioane de euro.
Imobilul de birouri Europe House din Capitala, situat langa statia de metrou Piata Victoriei, a fost achizitionat in 2003 pentru 30 mil. dolari (26 mil. euro)Prima achizitie a grupului a fost imobilul de birouri Europe House din Capitala, situat langa statia de metrou Piata Victoriei pentru 30 mil. dolari (26 mil. euro) in anul 2003, care a consemnat intrarea austriecilor pe piata locala. Valoarea imobilului s-a dublat in ultimii patru ani ajungand la circa 50 mil. euro, potrivit raportulului din luna iunie. La sfarsitul lui 2006, Europolis a anuntat achizitia a doua cladiri de birouri de clasa A din parcul de afaceri Sema Parc, aflate atunci in faza de constructie, de la dezvoltatorul River Invest. Valoarea tranzactiei de tip forward-purchase (inainte de finalizare) cu River Invest se va ridica la circa 107 milioane de euro, urmand ca Europolis sa preia proiectul in luna ianuarie a anului viitor.
In octombrie 2004, Europolis a achizitionat proiectul logistic Cefin Logistic Park, care se intinde pe o suprafata de un milion de metri patrati, fiind cel mai mare dezvoltat in prezent pe piata.
Europolis a preluat in 2006 doua cladiri de birouri de clasa A din parcul de afaceri Sema Parc, aflate atunci in faza de constructie, de la dezvoltatorul River InvestUn alt proiect achizitionat in cadrul unui contract de tip forward purchase cu dezvoltatorul Cefin Real Estate este proiectul imobiliar mixt - un imobil de birouri cu o inaltime de 135 de metri si hotel - din zona Barbu Vacarescu din Capitala, care se va ridica la circa 240 mil. euro in functie de etapele de dezvoltare.
"Deocamdata acest proiect a fost inghetat de catre cei de la Cefin pentru a adapta conceptul la actualele conditii de piata. Noi ne-am angajat sa achizitionam acest proiect dupa ce va fi finalizat", spune Roman.
Europolis, care controleaza active de peste 3 miliarde de euro, detine 41 de proiecte de birouri, retail si logistice in tari precum Austria, Ungaria, Polonia, Romania, Croatia, Rusia si Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO