Companii

Excedentul bugetar a crescut cu un miliard de lei în aprilie, până la 0,85% din PIB

Excedentul bugetar a crescut cu un miliard de lei în...

Autor: Iulian Anghel

26.05.2015, 13:22 615

Excedentul bugetului general consolidat a crescut în aprilie cu un miliard de lei, până la 5,9 mld. lei (1,3 mld. euro), echivalentul a 0,85% din PIB (excedent de 0,7% din PIB la trei luni), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor. Veniturile totale (54,9 mld. lei) au crescut cu 12,1% faţă de primele patru luni ale lui 2014, dar excedentul este obţinut nu atât din creşterea veniturilor cât din tăierea cheltuielilor programate, care au avansat cu doar 0,5% faţă de perioada similară a lui anului trecut.

În primele patru luni din 2014, deficitul bugetului consolidat a fost de 1,88 miliarde lei, respectiv 0,28% din PIB, faţă de un excedent de 0,85% din PIB în acest an. Este limpede intenţia guvernului de a face economii pentru a depăşi momentul reducerii TVA la alimente, de la 1 iunie, care ar putea aduce un gol de venituri însemnat în buget. Deocamdată, veniturile din TVA cresc, au un avans de 20% faţă de primele patru luni din 2014 (un ritm de creştere doar uşor mai temperat faţă de primele trei luni), ceea ce a însemnat un plus de 3,2 mld. lei, până la 19,7 mld. lei.

Veniturile din impozitul pe venit cresc şi ele (plus 14,2%) faţă de un minus de 0,6% în martie.

Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut uşor, cu 0,3% faţă de anul anterior, reflectând atât reducerea cu 5 pp a contribuţiilor angajatorilor la CASS, cât şi creşterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii, potrivit explicaţiilor Ministerului Finanţelor.

Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut în termeni nominali cu 0,5%, până la 70 mld. lei, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,5 puncte procentuale ca pondereîn PIB. A fost înregistrată o scădere însemnată a cheltuielilor cu dobânzile, dar şi una a cheltuielilor de capital (investiţii din buget). Cheltuielile cu dobânzile au scăzut cu 17,7% (ca semn al îmbunătăţirii din ultimii ani a condiţiilor de împrumut pe pieţele financiare), iar cele de capital cu 30,6% (aproape un miliard de lei faţă de primele patru luni din 2014.).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO