Companii

Exclusiv online: La ce preturi se fac ultimele tranzactii cu terenuri agricole in Romania?

26.05.2010, 00:00 521

Suprafetele mici de teren agricol sau cele necomasate au ajunssa se tranzactioneze prin intermediul site-urile de specialitate lapreturi cuprinse intre 900 de euro si 1.500 de euro la hectar. Dacapana anul trecut media era de 2.000 de euro, suprafetele agricolecompacte primind pana la 4.000 de euro la hectar, acum oferteleanunta "preturi de criza", mai ales ca multi proprietari auacumulat datorii, iar vanzarea terenului este o alternativa de agasi lichiditati intr-o perioada economica dificila. "Am 1,8hectare de teren arabil si 0,5 hectare de pasune in judetul Iasi sisper sa-l dau cu 1.000 de euro/ha. De patru ani nu am mai cultivatnimic pe el pentru ca locuiesc in Constanta, dar am primit deja untelefon de la un cumparator. Cerere mare nu este insa, pentru caoamenii vor suprafete mai mari", spune Elena Carpuz, proprietaraterenului agricol din Iasi.

In Tulcea si Constanta postarile anunta suprafete mai mari, de13 ha pana la 1.000 ha, comasate si cu potential pentruinstalatiile eoliene. "Am cerut 2.220 de euro/ha pentru a avea deunde lasa la pret. Am primit oferte, dar oamenii vor sa cumpere cu1.100-1.200 de euro/ha. Eu nu pot lasa la pret decat pana la 1.700de euro, cel mult. Chiar daca nu este vreme de vandut teren lapreturile acestea, este vreme de construit ca materialele sunt maiieftine, de aceea am considerat ca nu pierd foarte mult vanzandu-miterenul", anunta Iulian Matei din Constanta care are 13 hectare deteren agricol.

In 2008, tulcenii vindeau hectarul de teren agricol cu 2.650 deeuro, spre finalul lui 2009 cu 2.100, iar acum proprietarii acceptasi un pret care cobopara de 2.000 de euro, "numai sa nu fiediscrepanta mult prea mare intre cerere si oferta". "Proprietariicare au suprafete mari tin la pret, pentru ca au cadastru siintabulare, suprafetele mici se vand insa si la jumatate de pret.Din pacate multe firme au datorii si sunt nevoite sa vanda dinteren, mai ales ca piata agricola este bulversata, nu suntinvestitii, mai ales ca agricultorii nu lucreaza in formeasociative", este de parere Cristian Simionescu, care are 1.000 dehectare de vanzare si care a primit o oferta de a vinde 40-50 dehectare pentru a se infiinta o ferma, cu conditia ca pretul sa nudepaseasca 2.000 de euro/ha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO