Companii

Exclusiv online: Productie mare la cereale, preturi mici, dictate de Rusia, Ucraina si Kazakhstan

09.06.2010, 00:00 398

Productia de grau este estimata de marii producatori la 6 mil.tone in acest an, in crestere cu circa 15% fata de anul anterior,dar incasarile vor fi trase in jos de pretul mai mic cu 10% fata denivelul de tranzactionare din prima parte a lui 2009, care a ajunsla 106 euro (540 de lei). O explicatie ar fi gasita in liniatrasata de tarile din fostul bloc sovietic, care au investit masivin dotarea cu tehnologie moderna a fermelor si care au ajuns inultimii ani cei mai importanti furnizori de cereale din zona MariiNegre. "Avem produse prea putine pentru a influenta piatacerealelor. Rusia sau Ucraina, care au investit masiv in ferme,care au pus accentul pe dotare si tehnologizare au costurile laingrasaminte si motorina mult mai scazute decat ni se ofera noua.Cantitatile mari de produse din aceste tari (produc peste 100 mil.tone de cereale) si costurile mici la imputuri sunt doua componentedecisive in formarea preturilor la grau, porumb, rapita saufloarea-soarelui", declarata Mihai Anghel, proprietarul grupuluiCerealcom Dolj, cu afaceri de circa 90 mil. euro in agricultura.Rusia, Ucraina si Kazakhstan sunt importanti furnizori de cerealein Asia si nordul Africii. Acesti factori vor duce preturile lacereale la nivelul lui 2006, de dinainte de evolutia care a avutloc pre-criza, potrivit lui Anghel.

Alternativa ramane Europa si piata interna, dar si aiciproducatorii vad amenintata valorificarea la costuri normale.Europa este dominata de marii producatori ca Franta, Spania,Italia, iar la intern, consumul de paine, de exemplu, este inusoara scadere, iar circa 60%-70% din produsele agricole setranzactioneaza la negru.

"Anul acesta totul va fi legat de preturi", spun la unisonfermieri ca Ioan Niculae, de la Interagro, care nu da verdictul ince priveste cifra de afaceri pana nu vede cu cat va vinde recoltade anul acesta, si Culita Tarata, care vede o scadere de 10% aafacerilor din cauza taierii subventiilor si a preturilorscazute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO