Companii

Exclusiv ZF - Tiriac are pe masa oferta nemtilor pentru vanzarea actiunilor din afacerea Metro

18.03.2010, 23:12 145

Grupul german din comert Metro si Ion Tiriac au stabilit anultrecut pretul la care antreprenorul roman poate face exit-ul dinactionariatul celei mai mari retele de magazine din Romania, cuvanzari de 1,23 de miliarde de euro.

Metro a publicat zilele trecute, pentru prima data, informatiilegate de o posibila achizitie a pachetului de actiuni detinut deTiriac la reteaua locala de magazine cash & carry. "In anulfiscal 2009, actionarilor minoritari ai Metro Cash & CarryRomania le-a fost acordat dreptul de a-si vinde participatia lacompanie catre Metro la un pret prestabilit (put option).Recunoasterea contabila a acordarii acestui drept a rezultat ininregistrarea unui provizion (goodwill) de 27 de milioane de euro",se arata in raportul anual al Metro Group. Actionarul minoritar alretelei locale Metro Cash & Carry este Ion Tiriac, prinintermediul companiei Zareba Holdings SRL inregistrata inCipru.

Tiriac este cel care i-a convins pe germanii de la Metro saintre pe piata locala in 1996, intr-o perioada in care retaileriistraini ocoleau Romania din cauza puterii de cumparare reduse.Rezultatele din primii ani ai retelei locale au aratat insapotentialul imens al comertului romanesc: in 1998, Metro Cash &Carry Romania trecea pe profit si avea vanzari de 50 de milioane deeuro pe unitate, cat media inregistrata la nivelul retelei in 2009.Desi parteneriatul a inceput bine, acum doi ani au existatfrictiuni intre Tiriac si Metro privind evaluarea afacerii dinRomania si rezultatele financiare. La un moment dat Tiriac adusesein discutie un contract de consultanta de cateva zeci de milioanede euro intre operatiunile din Romania si firma-mama, potrivit unorsurse din piata. Pe de alta parte, Metro Romania nu si-a publicatrezultatele financiare pe Ministerul Finantelor pentru anul2008.

Daca Ion Tiriac decide vanzarea pachetului de actiuni la reteauaMetro, atunci ar fi al doilea exit de rasunet, dupa cel dinbusinessul local Mercedes de anul trecut, si ar reprezentadespartirea de un brand care a deschis piata pentru intrareaformatelor moderne de retail.

Contactati de ZF, reprezentantii Metro AG au precizat ca nu afost stabilita o data anume pentru semnarea deal-ului.

In general, optiunile de vanzare (put option) specifica unanumit termen pentru semnarea deal-ului. Provizionul inregistrat inbilantul cumparatorului in urma acordarii unui "put option"reprezinta pierderea previzionata a companiei din semnareadeal-ului la termenul stabilit sau diferenta dintre pretulprestabilit si valoarea de piata a pachetului de actiuni lamomentul semnarii contractului de cumparare. Astfel, provizionulinregistrat in bilantul Metro, de 27 mil. euro, poate reprezentabonusul de exit al lui Tiriac din businessul Metro daca acestadecide sa-si exercite dreptul "put option".

Tiriac nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Metro Cash & Carry Romania este evaluata la 656 mil. euro,potrivit anuarului ZF "Top Companii Valoroase 2009", astfel capachetul de actiuni a lui Tiriac ajunge la aproape 100 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO