Companii

Exemplul Alexandrei Gatej: cum sa ajungi milionar in euro dupa 15 ani de ascensiune intr-o multinationala

05.08.2009, 00:00 1508

Dupa aproximativ o luna dupa ce a fost recrutata de presedintele Romaniei Traian Basescu, Alexandra Gatej, fostul CEO al Unilever Balcani, isi dezvaluie salariul de pe care a plecat din multinationala: 18.000 de euro pe luna, de peste 10 ori mai mult decat va castiga din actuala functie de sef al Departamentului Mediu de Afaceri al Administratiei Prezidentiale.

Gatej a castigat anul trecut un salariu de 798.000 de lei (216.000 de euro) la Unilever si a acumulat depozite bancare de 300.000 de euro, in ultimii 5-6 ani, perioada care include si mandatul sau de patru ani la conducerea Unilever Balcani, companie cu afaceri estimate la 200-250 mil. euro in 2008.

Averea sa poate fi estimata la aproape un milion de euro incluzand valoarea de piata a caselor si terenurilor din declaratia de avere postata de Gatej pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Unilever este al doilea mare jucator din industria bunurilor de larg consum si una dintre cele mai mari companii multinationale din Romania.

Printre primii manageri romani din regiune

Alexandra Gatej a facut parte din primul val de promovari de manageri romani la conducerea unor giganti de talie internationala activi la nivel local, intr-o perioada in care multinationalele erau in plin proces de formare de top manageri locali care sa ia locul expatilor.

Gatej a ramas insa singurul executiv roman din Unilever, deoarece compania l-a numit recent in locul sau pe belgianul Marc Desenfans cu o experienta de 23 de ani in cadrul organizatiei.

Absolventa a Facultatii de cibernetica din cadrul ASE din Bucuresti, Alexandra Gatej s-a alaturat companiei Unilever in urma cu aproximativ 15 ani in departamentul de cercetare a pietei, iar primii ani in companie

i-a petrecut mai mult in strainatate, pe pozitii manageriale in departamentele de cercetare si marketing.

Ascensiunea sa in compania-gigant Unilever a fost rapida: in urma cu aproximativ sase ani a revenit in tara in urma promovarii pe pozitia de director al diviziei de produse personale si pentru ingrijirea locuintei la Unilever Balcani, iar dupa doi ani si jumatate a fost numita CEO al companiei. In 2008 a absolvit a doua facultate, Universitatea Wharton din SUA, cu specializarea in economie.

 

A fost jurnalist la Radio Europa Libera

La 28 de ani Gatej, nascuta la Sibiu, era jurnalist la Radio Europa Libera si lucra in consultanta la compania Interquest din Bucuresti.

Pana sa ajunga la Unilever, in 1996, ea a fost economist apoi director de export la Fabrica de piele Sebes.

Gatej este foarte cunoscuta in mediul de afaceri, fiind implicata inainte de a veni la Administratia Prezidentiala in diferite organizatii de business. In ultimul an ea a fost presedinte al Camerei de Comert Romano-Americana AmCham.

De asemenea, Gatej a fost membru al consiliului director al Aspen Institute Romania, care este condus de liderul PSD Mircea Geoana, si a facut parte din conducerea Asociatiei Producatorilor de Cosmetice si Detergenti RUCODEM (Romanian Union of Cosmetics and Detergent Manufacturers - n. red.).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO