Companii

Experimentul Tarom, prima companie cu management privat, a eşuat

Christian Heinzmann a fost numit în noiembrie 2012 la conducerea Tarom

Christian Heinzmann a fost numit în noiembrie 2012 la conducerea Tarom

Autor: Mirabela Tiron, Adelina Mihai

22.03.2016, 00:08 1404

Anunţată ca soluţia-minune pentru companiile de stat, aducerea de manageri privaţi nu a însemnat decât majorarea salariilor directorilor la zeci de mii de euro pe lună. Rezultatele se lasă aşteptate.

În toamna anului 2012 era anun­ţată pentru prima dată ceea ce ar fi trebuit să fie salvarea com­pa­niilor de stat din România: pro­iectul-minune al ma­nage­mentului privat. Astăzi, la 3 ani şi jumă­ta­te de la instalarea în funcţie a primului CEO privat la o companie de stat – Christian Heinzmann la Tarom – rezul­tatele arată că expe­ri­mentul a eşuat: au fost numiţi succesiv peste 20 de membri „privaţi“ în board, com­pa­nia a plătit 300.000 de euro sub formă de despăgu­biri pentru primii cinci ad­mi­nistratori privaţi care au dat-o în ju­de­cată, iar ţintele de business  - intrarea pe profit şi creşterea numărului de pa­sa­geri până în anul 2015 – nu au fost atinse.

Ieri-seară, ministerul Transportu­ri­lor a anunţat că un raport al Corpului de control a scos la iveală faptul că cursele anulate sau întârziate ale Tarom au condus la diminuarea veniturilor din exploatare şi plata unor despăgubiri în valoare de circa 1 milion de dolari.

Totodată, în raport se arată că nu s-au respectat unele prevederi din Codul muncii (nu este ţinută o evidenţă clară a orelor de lucru ale angajaţilor, de exem­plu), există dezechilibre în politica de salarizare, iar directorul general a solicitat servicii externe de audit fără să valorifice rezultatele acestora printr-un plan de măsuri concrete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO