Companii

Exporturile au inceput sa revina in textile

01.02.2010, 23:14 108

Industria textila, dependenta in cea mai mare parte de lohn,priveste pentru prima data, in ultimii doi ani, cu optimism piata,odata cu redresarea situatiei in vestul Europei, de unde vine ceamai mare parte a comenzilor, potrivit lui Gheorghe Caescu,directorul general al Iasitex.

"In trimestrele trei si patru ale anului trecut am simtit ocrestere usoara pe segmentul de produse pentru casa si gradina.Este adevarat ca productia de haine de lucru (halate, salopete,echipamente) este intr-o continua scadere, pentru ca industriilecare necesita aceste produse au scazut, dar tot ce inseamna exporta evoluat pozitiv in ultimele lui cu cateva procente", a declaratdirectorul general al producatorului de textile din Iasi.

Compania a rulat in 2008 afaceri de 14,9 mil. euro, potrivitdatelor de pe site-ul Ministerului de Finante.

Daca primele efecte ale revigorarii cererii venite din parteatarilor din vest s-au vazut imediat, nu acelasi lucru se intamplasi cu livrarile pentru piata interna, unde "criza a inceput lajumatatea lui 2008, dar a fost constientizata prea tarziu",potrivit lui Caescu. Faptul ca majoritatea producatorilor exportamai mult de jumatate din marfa ii ajuta insa in contextul actual.Iasitex produce in proportie de 80% pentru retailerul suedez demobilier IKEA, iar anul trecut a simtit dupa mai bine de doi ani cacererea din partea retelei IKEA incepe sa creasca cu circa 5% .

"2009 a reprezentat oprirea caderii, dupa un derapaj de 25% in2008. Micsorarea comenzilor ne-a obligat sa ne aliniem la noilecerinte, sa reducem costuri, sa facem disponibilizari", spuneCaescu.

In prezent, Iasitex lucreaza pentru suedezi cu 20% mai putindecat nivelul maxim atins in 2007. "In urma cu doi ani livram doarpentru IKEA de circa 20 mil. euro", explica directorul general alcompaniei.

Iasitex, pentru care lucreaza circa 500 de angajati, face partedin cadrul grupului SCR, controlat de omul de afaceri Stefan Vuza,impreuna cu Somes, care activeaza pe segmentul de celuloza sihartie, cu Contractoare si Sinterom, companii care se ocupa deindustria de masini, sau producatorul de tesaturi Nova TextileBumbac. Cele doua companii de textile, unde lucreaza circa 700 depersoane, au rulat in 2009 afaceri estimate de ZF la circa 23 demilioane de euro, nivel aproape asemanator cu cel din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO