Companii

Exporturile de medicamente ar putea creşte cu 10-15% în 2014: Vor fi paşi mici deoarece peste tot sunt presiuni pentru reducerea costurilor

Exporturile de medicamente ar putea creşte cu 10-15% în...

Autor: Ioana David

26.12.2013, 10:07 249

Exporturile fabricilor româneşti de medicamente ar putea creşte cu maximum 15% anul viitor, după ce în 2013 au stagnat la nivelul de 150 mil. euro, tot mai multe companii fiind interesate să-şi intensifice livrarile externe pentru a scăpa de greutăţile de pe piaţa internă.

“Este din ce în ce mai dificil să înregistrezi un medicament în statele precum Rusia sau Ucraina pentru că toate încearcă să-şi protejeze producţia proprie”, spune Dragoş Damian, CEO al Terapia Ranbaxy, cel mai mare producător local de medicamente, cu afaceri de 106 mil. euro anul trecut.

Producţia de medicamente a României poate fi evaluată la sub 1 mld. euro (primele 40 de companii au avut afaceri cumulate de aproximativ 700 mil. euro în 2012), astfel că exporturile reprezintă aproximativ 15% din total.

Spre comparaţie, Germania are exporuri farmaceutice de aproximativ 50 mld. euro, Elveţia de peste 40 mld. euro, iar Ungaria de peste 1,6 mld. euro.

România are doar producţie de medicamente generice, iar majoritatea producătorilor sunt deţinuţi de multinaţionale. Singurul producător al statului român este Antibiotice Iaşi.

În pofida nivelului redus al exporturilor, medicamentele “made in România” ajung în sute de state, peste tot în lume.

Una dintre cele mai atractive pieţe este cea a Statelor Unite, acolo unde profitabilitatea ajunge la 40%. Însă pentru a ajunge pe această piaţă, producătorii trebuie să treacă prin filtrul FDA (Food and Drug Administration), autoritatea de reglementare din SUA, una dintre cele mai dure din lume. Piaţa americană este extrem de concurenţială, aici având sediul giganţi precum Pfizer, Johnson & Johnson sau MSD (Merck Sharp & Dohme).

Printre cei mai mari exportatori locali de medicamente se numără Europharm, Terapia, Actavis, Anitibiotice, dar şi alte fabrici sunt prezente cu produse pe pieţe străini.

Spre exemplu, Terapia a ajuns să exporte în peste 30 de ţări, în condiţiile în care în urmă cu câţiva ani livra în doar cinci – şase state.

De la Cluj pleacă pastile în statele baltice, în Europa de Vest, în Ucraina, Rusia, iar planurile proprietarilor companiei sunt să se extindă şi în alte colţuri ale lumii.

În timp ce indienii de la Ranbaxy se pregătesc de majorarea exporturilor, britanicii de la GlaxoSmithKline renunţă la fabrică de la Braşov, care o foloseau în principal pentru export din cauza unei supracapacităţi de producţie pentru formele orale la nivelul grupului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO