ZF 24

Exporturile de sucuri şi ape minerale trec de 50 mil. euro. Fabricile Coca-Cola, PepsiCo şi Tymbark „ţin“ 60% din total

Exporturile de sucuri şi ape minerale trec de 50 mil....

Autor: Mădălina Dediu Panaete

18.10.2013, 00:08 97
Coca-Cola HBC România, Quadrant-Amroq Beverages (QAB), îmbuteliatorul PepsiCo în România, şi Tymbark Maspex au realizat anul trecut peste 60% din exporturile de băuturi răcoritoare ale României, trimiţând pe pieţele externe sucuri cu o valoare de 30 mil. euro, arată o analiză a ZF pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.
 
 
Anul trecut exporturile de băuturi răcoritoare, inclusiv ape minerale, au ajuns la 51 mil. euro, în creştere cu 28% comparativ cu 2008, primul an de criză, şi cu 4,5% faţă de 2011, cei mai mari trei exportatori fiind producătorii Coca-Cola, Pepsi şi Tymbark, potrivit datelor INS. Instituţia nu furnizează însă şi valoarea exporturilor pentru fiecare companie în parte. ZF a estimat că cei trei producători trimit la export branduri de 30 mil. euro, pornind de la datele existente în piaţă. Astfel, doar Tymbark, companie cu afaceri de 63 mil. euro, a exportat anul trecut băuturi în valoare de circa 10 mil. euro, conform calculelor ZF pe baza informa­ţiilor furni­zate de companie.
 
„Valoarea exportului ajunge la 15% din cifra de afaceri, dar ne dorim să creştem vânzările în toate ţările vecine pentru a transforma România într-un head-office în re­giunea Balcanilor“, au spus reprezen­tanţii Tymbark. Compania exportă în pre­zent în Bulgaria, Modova şi Serbia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO