Companii

Exporturile din agrobusiness sunt ţinute în spate de cereale şi ţigări

Exporturile din agrobusiness sunt ţinute în spate de...

Autor: Cristina Roşca

01.08.2016, 00:07 649
Exporturile de cereale, alimente, băuturi şi tutun ale României s-au apropiat anul trecut de 5 miliarde de euro, după un avans de 8% comparativ cu anul precedent, însă 60% din acest rulaj este asigurat de cereale şi produse din tutun, conform calculelor ZF pe baza datelor institutului european de statistică Eurostat.

Produsele procesate, care au o valoare adăugată brută mai mare (VAB), respectiv alimentele sau mezelurile şi alte produse din carne, sunt încă aproape inexistente în totalul exporturilor României.

Anul trecut, România a exportat produse din carne şi carne în valoare de 345 de mi­lioane de euro, doar 7,2% din totalul exporturilor de bunuri alimentare, băuturi şi tutun.

„Această structură a balanţei comerciale alimentare a României este o problemă mai veche dată de lipsa unor politici clare. Noi ne mândrim că am majorat de cinci ori exporturile de porumb ale României către SUA, care ce a făcut cu el? A făcut bioetanol. Şi atunci întrebarea care se pune este care dintre cele două ţări este mai inteligentă, noi că am exportat materie primă sau ei că au ajuns să îl proceseze“, afirmă Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Pârvan susţine că România ar trebui să îşi concentreze atenţia asupra exportului de alimente procesate pentru că valoarea adăugată brută este mai mare decât în cazul textilelor sau al industriei auto.

„VAB-ul este mai mare pentru că implică mai multă muncă şi mai multă procesare internă. În auto local se face doar asamblarea“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO