Companii

Exxon oferă 532 mil. $ pentru foraje în Marea Neagră unor americani. Comănescu, respins

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

24.06.2013, 20:45 2517

Grupul american ExxonMobil i-a atribuit firmei texane Diamond Offshore Drilling un contract de 532 mil. dolari pentru servicii de foraje la perimetrul Neptun din Marea Neagră, pe care îl deţine în parteneriat cu Petrom.

La licita­ţie a participat şi compania românească Grup Servicii Petroliere (GSP), deţinută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, dar oferta sa a fost respinsă.

Contractul este cel mai valoros atribuit de ExxonMobil de la intrarea în România, iar doar în luna iunie grupul a împărţit lucrări în valoare de 600 mil. dolari pentru achizi­ţio­narea unor echipamente şi servicii diverse în vederea campaniei de explorare la mare adâncime, potrivit informa­ţiilor disponibile pe

e-licitatie.ro. Contractele au fost câştiga­te de companii mari străine, precum Schlumberger sau Hallibur­ton, firmele locale neregăsindu-se printre cele ce şi-au adjudecat lucrări la Marea Neagră.

Guvernul şi reprezentanţii OMV au afirmat în repetate rânduri că descoperirea uriaşului zăcământ de gaze în cuprinsul Mării Negre în blocul Neptun va impulsiona afacerile locale, dar deocamdată banii merg în SUA. În plus, România este printre puţinele ţări din lume care şi-au cedat exploatarea rezervelor de gaze şi petrol unor firme străine, acceptând doar redevenţele, şi acelea la un nivel foarte redus. Norvegia, Mexic, Brazilia şi alte ţări care deţin rezerve de gaze şi petrol îşi exploatează singure resursele naturale, cumpărând tehnologia de care au nevoie.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 25.06.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele).Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO