Companii

EY: Mai mult de jumătate din executivii de la nivel global vor să facă achiziţii în următoarele 12 luni

EY: Mai mult de jumătate din executivii de la nivel...

Autor: Roxana Rosu

25.04.2018, 10:53 125

Mai mult de jumătate din executivii de la nivel global intenţionează să realizeze achiziţii în următoarele 12 luni (52%),  apetitul global pentru fuziuni şi achiziţii (M&A) nedând niciun semn de scădere, în pofida faptului că nivelurile tranzacţiilor sunt peste valorile record din 2007, înainte de criza financiară, conform celei de-a 18-a ediţii a Global Capital Confidence Barometer (CCB), un studiu bianual realizat de EY în rândul a 2.500 de executivi din 43 de ţări.

Gradul ridicat de încredere în economie şi în sectorul corporatist, precum şi dorinţa de a inova şi de a creşte, predomină în faţa preocupărilor geopolitice şi a celor legate de reglementări.

Principalele destinaţii de investiţii sunt SUA, Brazilia, Canada, China şi Regatul Unit.

Aproape două treimi dintre executivi (61% faţă de 36% în aprilie 2017) se aşteaptă ca fluxul lor de tranzacţii să crească în următoarele 12 luni, iar numărul executivilor care intenţionează să realizeze mai multe tranzacţii în anul următor este de două ori mai mare (67% în aprilie 2018 faţă de 33% în aprilie 2017).

În plus, o majoritate copleşitoare a executivilor (86%, un procent semnificativ mai mare faţă de 39% anul trecut), preconizează că piaţa M&A globală va continua să crească în următoarele 12 luni. Peste trei sferturi dintre executivi (80%) estimează o concurenţă mai mare pentru activele M&A în anul următor, majoritatea respondenţilor (68%) menţionând fondurile private de capital drept cel mai mare competitor al lor.

„Încrederea crescută şi avântul continuu din domeniul digital conduc la creşterea numărului de oportunităţi de tranzacţii şi a apetitului pentru M&A. Ne aşteptăm ca acestea să se menţină la niveluri ridicate în viitorul previzibil. Activităţile de tranzacţionare cu capital privat continuă într-un ritm accelerat şi interesant este faptul că, deşi anticipăm o concurenţă acerbă, este, de asemenea, posibil să asistăm la mai multe situaţii de colaborare, la alianţe între investitorii de capital privat şi corporaţii în vederea realizării unor tranzacţii.”, a declarat Steve Krouskos, vicepreşedinte EY Global pentru servicii de asistenţă în tranzacţii.

Intenţiile serioase în direcţia încheierii de tranzacţii sunt justificate de factorii pozitivi atât macroeconomici, cât şi ai pieţei de capital. Majoritatea executivilor (73%) consideră că, la nivel global, creşterea economică se îmbunătăţeşte.

Aproape trei sferturi dintre respondenţi (70%) consideră că pregătirea pentru viitor a portofoliului este principala prioritate din agenda de lucru a conducerilor companiilor, pe măsură ce intenţioneză să îşi menţină agilitatea, să fie pregătite pentru noi oportunităţi şi trebuie să reacţioneze rapid la o piaţă în continuă mişcare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO