Fabricile construite acum 90 de ani, marii exportatori ai capitalului privat românesc. "Noi am avut şi echipe de oameni care s-au preocupat de evoluţia companiilor şi am reuşit să creştem."

20 apr 2017 Autor: Dana Ciriperu

Producătorul din industria auto Compa Sibiu, pro­du­cătorul de ulei vegetal Ardealul din Carei sau fa­brica RAAL din Bistriţa cu clienţi precum John Deere, toa­te cu „rădăcini“ înainte de 1989 şi controlate în prezent de salariaţi şi manageri sunt trei dintre cei mai mari 15 ex­portatori cu capital privat românesc din economie în 2016.

Cele trei fabrici au avut anul trecut exporturi estimate de ZF la peste 220 de milioane de euro.

„Noi am prins nişte trenuri pe care alţii nu le-au prins. Noi am avut şi echipe de oameni care s-au preocupat de evoluţia companiilor şi am reuşit să creştem. Sunt sigur însă că din miile de companii care se nasc anual în România vom vedea şi firme care vor ieşi la export pentru că nu au dispărut oamenii de valoare din această ţară“, a spus Ioan Deac, managerul care conduce compania Compa Sibiu din 1990 încoace.

Compa a avut în 2016 exporturi de 130 de milioane de euro, în creştere cu 40% faţă de 2015.

În judeţul Satu Mare, fabrica de ulei Ardealul, înfiinţată în 1933, este cel mai mare exportator cu capital românesc. Compania Ardealul este deţinută de salariaţi.

Aproape trei sferturi din exporturile României (73,8%), respectiv 42 mld. euro, sunt realizate de cei mai mari 500 de exportatori, un clasament dominat categoric de companii multinaţionale. Exporturile companiilor antre­pre­noriale încep de la câteva zeci de milioane de euro, dar ponderea lor cea mai mare este în rândul firmelor care trimit peste graniţe produse de cel mult 3-4 mil. euro.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.04.2017

 
Cuvinte cheie:
capital
, privat
, exportatori
, fabrici
, construire
, crestere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide