Companii

Fabricile Kronospan au produs mai mult, dar rezultatul final a fost pe minus

Fabricile Kronospan au produs mai mult, dar rezultatul final a fost pe minus
03.07.2006, 18:37 268

Cele doua fabrici detinute la Sebes de grupul austriac Kronospan au inregistrat anul trecut o cifra de afaceri cumulata de 140,3 milioane de euro si o pierdere bruta de aproximativ jumatate de milion de euro, potrivit datelor din Monitorul Oficial.
In urma cu un an, in 2004, Kronospan Sebes (care produce MDF - material fibrolemnos de densitate mare) si Kronospan Sepal (care produce PAL - placi aglomerate) inregistrasera o cifra de afaceri cumulata de 117 milioane de euro si un profit brut de 7 milioane de euro.
Oficialii Kronospan nu au dorit sa comenteze rezultatele financiare.
In 2005, Kronospan Sebes a trecut insa pe pierderi, valoarea depasind cu aproape jumatate de milion de euro profitul brut inregistrat la Kronospan Sepal. Compania a anuntat finalizarea unei investitii de 25 de milioane de euro in cadrul fabricii de PAL.
Banii s-au concretizat in instalarea unui uscator de aschii folosite in procesul de productie si a unui sistem antiincendiu, ceea ce va permite companiei sa atinga capacitatea proiectata. Reprezentantii companiei au precizat la momentul respectiv ca noul uscator a fost prevazut in cadrul programului de modernizare a liniei PAL, care impreuna cu noua presa, va permite atingerea unui capacitati de productie de 800.000 de metri cubi pe an.
In 2004, grupul austriac a fost implicat intr-o tranzactie de aproximativ 200 de milioane de euro, in urma careia a achizitionat cele doua fabrici de la Sebes, detinute de rivalul sau Gruppo Frati. La aceasta suma se mai adaugau 50 de milioane de euro investitiile directe ale companiei in Europa. La finalul anului trecut, intreaga unitate de PAL din Sebes producea 1.850 de metri cubi de placi intr-un interval de 24 de ore.
Materia prima provenita din cele doua unitati de productie este provenita din deseurile din exploatarea sau prelucrarea lemnului.
Kronospan si-a dezvoltat si o retea de achizitie a rumegusului provenit din exploatarea lemnului, avand montate aproape 300 de containere in zonele de exploatare in care exista multe gatere.
In 2005, 70% din productia de PAL si 30% din cea de MDF a companiei se orienta catre piata interna. In acest context, compania si-a dezvoltat recent o retea de vanzari prin care incearca sa acopere toate regiunile Romaniei.
Reprezentantii companiei au precizat ca furnizeaza materie prima pentru principalii producatori de mobilier din Romania, dar ca le este necesara si activitatea de export. Principalele zone in care acesta exporta sunt cele pe care le avea in portofoliu si Gruppo Frati.
Planurile companiei au in vedere investitii masive in marirea capacitatii de productie de la Sebes, pe care vor sa o transforme intr-una din cele mai importante divizii ale grupului.
In prezent, grupul austriac este principalul furnizor de PAL din Romania si unul din principalii furnizori din Europa Centrala si de Est, unde are mai multe fabrici.
Intrarea grupului pe piata romaneasca nu s-a facut fara obstacole. Anul trecut, Kronospan a intrat in vizorul Consiliul Concurentei, care i-a acordat o amenda de 900.000 de euro in urma unei investigatii venite in urma unor reclamatii din partea producatorilor de mobila. Acestia au atras atentia asupra majorarii pretului la PAL, operata de companie dupa preluarea celor doua fabrici de la Sebes, sustinand ca este vorba de un abuz de pozitie dominanta.
Dupa terminarea anchetei, Consiliul Comncurentei a acordat companiei una din cele mai mari amenzi date pana acum de organism. Reprezentantii Kronospan au contestat decizia Consiliului Concurentei. Kronospan are companii in 11 tari europene, dar cel mai puternic s-a extins in regiunea Europei Centrale si de Est, unde a ajuns la o cota de piata de peste 45%. Grupul a investit de asemenea in noi capacitati de productie in Cehia, Ungaria si Rusia.
Grupul a fost infiintat in 1897 de catre familia Kaindl din Austria. Exista doua companii separate Kronospan, una cu sediul in Elvetia si una cu sediul in Austria, fiecare controlata de catre unul din cei doi frati care au fondat acest business.


Kronospan

Este un grup austriac, unul dintre liderii europeni din domeniu;

Este cel mai mare producator local de PAL si MDF;

Pe piata interna vinde 70% din productia de PAL si 30% din cea de MDF;

In 2004 a cumparat de la rivalul Gruppo Frati doua fabrici la Sebes, una de PAL si una de MDF;

Investitiile totale in Romania sunt de aproximativ 250 de milioane de euro;

Planurile sale au in vedere investitii masive in marirea capacitatii de productie de la Sebes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO