Business Construct

IKEA, made in Romania

Pe aproape 10% din produsele magazinului din Băneasa scrie „made in România“

Galerie foto

Autor: Ioana David

27.03.2011, 23:55 2353

De zeci de ani, chiar de dinainte de căderea regimului comunist,suedezii de la IKEA cumpără mobilă de la firmele româneşti şi deaceea nu este de mirare că pe aproape 10% din produsele magazinuluidin Băneasa scrie "made in România". De la pătuţuri pentru copii,la diferite decoraţiuni sau accesorii, aceste obiecte aleproducătorilor români şi-au făcut loc în oferta gigantuluisuedez.

Situaţia a fost cu atât mai favorabilă pentru furnizori cu câtîn 2008 IKEA a închis fabrica locală pe care o deţinea, iarulterior a vândut-o către austriecii de la HolzindustrieSchweighofer. Unitatea de la Siret, operată prin intermediulSwedwood (divizia proprie de producţie), livra produsele pentrumagazinele din întreaga lume.

Dar de unde vin produsele IKEA făcute în România? În prezent,numărul companiilor de la care IKEA cumpără mobilă ca şi valoareatotală rămân necunoscute. Cele mai recente date sunt din 2008, cândfirma avea 40 de furnziori, iar nivelul achiziţiilor era estimat deZF la circa 250 mil. euro. Probabil că şi acum IKEA Trading,divizia prin care cumpără mobilă, lucrează cu câteva zeci defurnizori, iar achiziţiile rămân de ordinul sutelor de milioane deeuro.

Din informaţiile centralizate de ZF de la companii, cei mai marifurnizori sunt probabil Sortilemn, Ecolor, Gilmet, Apulum, Cesiro,Plimob şi Princo.

"În anul 2010, Sortilemn a livrat atât direct, cât şi indirectcătre alţi furnizori ai IKEA, produse în valoare de 10,5 milioanede euro", a spus Călin Onişor, director comercial al SortilemnGherla. Compania înfiin­ţată în 1961 şi controlată în prezent deomul de afaceri Michael Brandhuber livrează către suedezi produseprecum fotolii, tabureţi, scaune şi mese de bucătărie, mese decafea, elemente mulate pentru scaune de bucătărie şi scaune pentruspaţii publice. Produsele design IKEA fabricate de Sortilemn suntcomercializate pe pieţe din Europa, precum Suedia, Germania, Franţasau Marea Britanie, dar şi în Arabia Saudită, Japonia, SUA şiCanada, precum şi, cum era normal, în magazinul din Bucureşti.

"În 2010 livrările către IKEA au scăzut cu aproximativ 35%comparativ cu anul anterior, însă în 2011 am crescut livrărilecătre IKEA, iar pe durata întregului an estimăm că vom înregistra ocreştere de aproximativ 39%", a mai spus Călin Onişor. Sortilemn aînregistrat în 2010 o cifră de afaceri de 23 mil. euro, iar în 2011şi-a bugetat un avans până la 28 mil. euro.

Compania a precizat că această creştere se bazează "atât perevenirea la niveluri normale ale comenzilor clienţilortradiţionali, cât şi adăugării în ultimele luni ale anului 2010 aunor clienţi noi ale căror volume vor conta". Potrivit datelor depe site-ul propriu, în afară de IKEA clienţii companiei sunt firmeprecum Stokke (Norvegia), Holsag (Canada), Elano (Norvegia),ForaForm (Norvegia).

Pe harta IKEA. Sortilemn nu este însă singurulfurnizor al companiei suedeze care anul acesta se pregăteşte demajorarea livrărilor, iar pentru manageri acest lucru înseamnă şiplanuri de investiţii.

Ecolor, companie care produce comode de diferite dimensiunipentru depozitele şi magazinele IKEA din întreaga lume, inclusivpentru cel din Băneasa, şi care deţine o fabrică în localitateaclujeană Jucu, în apropiere de centrul de producţie al Nokia, vainvesti în acest an 6-7 mil. euro în extinderea capacităţilor deproducţie şi achiziţionarea de noi echipamente. Proiectul prevedeextinderea facilităţilor de producţie de la 21.500 de metri pătraţiîn prezent la 36.000 de metri pătraţi, noua clădire urmând să fiefinalizată în luna iunie.

Prin această investiţie, compania Ecolor va produce o nouă gamăde articole pentru concern, singurul client din portofoliu.Articolele confecţionate de Ecolor sunt realizate din lemn masiv,MDF şi PAL.

"În 2010 cifra de afaceri s-a apropiat de 26 de milioane deeuro. În acest moment suntem în proces de extindere a facilităţii,o nouă hală este în curs de construcţie şi facem comenzi pentru noiechipamente. Capacitatea nostră anuală se va mări la circa 50-60milioane de euro", a spus Carl Widell, director general al EcolorSRL. Producătorul a realizat anul trecut o cifră de afaceri decirca 25,6 mil. euro, mai mult cu 50% faţă de anul anterior,vânzările fiind susţinute de creşterea comenzilor din parteaIKEA.

Maşinile încărcate cu produse pentru IKEA pleacă şi dinlocalitatea Drajna (judeţul Prahova) acolo unde Mihai Gavrilădeţine compania Gilmet care produce pentru IKEA mobilă din lemnmasiv de fag. Pătuţuri pentru copiii sub trei ani sau pentru cei cuvârste între trei şi şase ani, măsuţe pentru înfăşat şi suporturipentru sticle şi cutii ce folosesc la organizarea sertarului dincadrul mobilei pentru bucătărie iau calea depozitelor IKEA.Livrările către suedezi ating 90-95% din total, ceilalţi clienţifiind din Spania şi Germania.

"În 2010 au crescut livrările către IKEA cu 4,5%. În 2011 vommări livrările către IKEA cu 27%", a spus Mihai Gavrilă,proprietarul Gilmet. În 2011 compania estimează o cifră de afaceride 26 mil. lei (6,2 mil. euro), faţă de 19,2 mil. lei (4,5 mil.euro) în 2010.

Gama de scaune a IKEA este completată de un furnizor din SighetuMarmaţiei, Plimob, care estimează că anul acesta afacerile sale vorcreşte cu 10%.

Anul trecut, peste 91% din producţia fabricii de la Sighetmergea către concernul IKEA, restul vânzărilor realizându-se pepiaţa internă.

Plimob este unul dintre principalii producători de scaune dinlemn masiv din sud-estul Europei. Volumul anual prelucrat decompanie este de 40.000 de metri cubi de cherestea, Plimobutilizând în procesul de fabricaţie specii lemnoase precum fagul,stejarul sau mesteacănul. Producţia anuală a companiei este deaproximativ două milioane de scaune, la o capacitate lunară deproducţie de 180.000-200.000 de unităţi.

Veselă din Sighişoara. Nu se ştie dacămiliardarul suedez Ingvar Kamprad, proprietarul IKEA, este lacurent cu faptul că ceramica produsă în Sighişoara are o tradiţiede peste 2000 de ani.

Cert este că firma acestuia comandă celor de la Cesiro farfuriiîntinse, adânci şi pentru desert, dar şi boluri şi seturi de piesede milioane bune de euro. "Anul trecut am livrat 40% din producţiecătre IKEA", spune Dan David, director comercial al Cesiro.Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 20 mil. euro, iarpentru 2011 şi-a bugetat un nivel de 22 mil. euro.

"Anul trecut s-au livrat către IKEA aproximativ 7,6 milioane depiese din porţelan, adică aproximativ 42% din capacitateafabricii", spune la rândul său Ioan Voican, directorul executiv alApulum Alba Iulia. Compania produce anual 7.200 de tone deporţelan, adică în jur de 18 milioane de piese. Pentru IKEAlivrează seturi de farfurii, dar şi alte produse, iar în 2010 cifrade afaceri a fost de aproximativ 44 mil. lei (10,5 mil. euro).Fabrica de porţelan Apulum a fost înfiinţată în anul 1970 în AlbaIulia, fiind în prezent cel mai mare producător de porţelan dinRomânia, cu o cotă de 60% din piaţa autohtonă, potrivitreprezentanţilor companiei. Pachetul majoritar de acţiuni al Apuluma fost preluat în urmă cu trei ani de către grupul italian RodyTime, prin cumpărarea de către acesta a SC Assalpo SA Alba Iulia.Pe lângă IKEA, alţi clienţi sunt Antonio Borras (Spania), MichaelFischer (Germania) şi aţii.

Cum se implică IKEA. Ioan Voican de la Apulumspune că de-a lungul timpului IKEA s-a implicat printr-un credit defurnizor pentru dezvoltarea producţiei, iar Dan David de la Cesiroafirmă că suedezii au sprijinit firma prin credite şi investiţii decâteva milioane de euro.

"Tehnicianul IKEA şi nu numai el verifică cel puţin o dată pelună standardul de calitate al produselor", a mai spus DanDavid.

Cu toate acestea, produsele româneşti vândute în magazinul IKEAdin Băneasa reprezintă doar 5% din total, adică aproximativ 3,5mil. euro anual, dar pe măsură ce suedezii se vor extinde înRomânia, şi furnizorii vor avea o pâine în plus de mâncat.

FurnizoriiIKEA

Sortilemn Gherla

  • Cifra de afaceri în 2010: 23 mil. euro
  • Cifră de afaceri în 2011 (estimare): 28 mil. euro
  • Valoarea livrărilor către IKEA în 2010 (sau către alţifurnizori IKEA): 10,5 mil. euro
  • Ce produce: scaune de bucătărie şi restaurant, fotolii,mobilier pentru copii, diverse

Gilmet

  • Cifra de afaceri în 2010: 4,6 mil. euro
  • Cifră de afaceri în 2011 (estimare): 6,2 mil. euro
  • Procentul din producţie livrat către IKEA în 2010: 90-95%
  • Ce produce: pătuţuri pentru copii sub 3 ani din lemn masiv defag, măsuţă pentru înfăşat copii, suport pentru sticle şi cutiicare se folosec la organizarea seratrului la mobila pentrubucătărie

Cesiro

  • Cifra de afaceri în 2010: 20 mil. euro
  • Cifră de afaceri în 2011 (estimare): 22 mil. euro
  • Producţia în 2010: 45 mil. bucăţi
  • Procentul din producţie livrat către IKEA în 2010: 40%
  • Ce produce: farfurii întinse, farfurii adânci, farfurii desertşi boluri

Ecolor

  • Cifra de afaceri în 2010: 26 mil. euro
  • Producţia anul trecut: 50.000 de piese anual
  • Procentul din producţie livrat către IKEA în 2010: 100%
  • Ce produce: mobilă

Plimob

  • Cifra de afaceri în 2010: 18,5 mil. euro
  • Cifră de afaceri în 2011 (estimare): plus 10%
  • Procentul din producţie livrat către IKEA în 2009: peste91%
  • Ce produce: scaune

Princo Grup

  • Cifră de afaceri în 2009: 1,4 mil. euro
  • Ce produce: tocătoare şi panouri de fag

Nikmob

  • Cifră de afaceri în 2009: 10 mil. euro
  • Ce produce: mobilier din lemn masiv, de răşinoase şi fag,dormitoare, mic mobilier, mobilier pentru copii (pătuţuri)

Surse:ZF,companiile, Registrul Comerţului

Notă:aceştia sunt numai câţivadintre furnizorii IKEA. Nu sunt disponibile informaţii legate denumărul total al acestora

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO