Companii

Fiat Panda 1,2i: mini la exterior, maxi la interior

Fiat Panda 1,2i: mini la exterior, maxi la interior

Autor: Bogdan Alecu

09.10.2012, 00:03 1028

În ultimii ani clasa mini s-a împărţit în două sub-segmente - cel al maşinilor proiectate pentru cel mult două persoane, cu o lungime de aproximativ trei metri, şi cele cu patru uşi şi patru locuri, care pot fi utilizate chiar şi de o familie cu unul sau doi copii. Din acest segment face parte şi noul Panda, care a crescut în dimeniuni faţă de generaţia anterioară.

Cu toate că are sub 3,7 metri lungime, maşina are patru uşi, patru locuri adevărate şi un portbagaj de 225 - 260 de litri (se poate regla în funcţie de bancheta spate) care se poate extinde la 870 de litri. În plus, producătorul comunică un consum mediu de 5,2 litri/100 km, pentru versiunea echipată cu motorul pe benzină de 1,2 litri şi 69 CP, dar care poate ajunge şi la 7 litri în funcţie de drum şi stilul de condus abordat. Spre exemplu, la un drum în extraurban, am obţinut un consum mediu de 6 litri/100 km, în timp ce în Bucureşti la o oră de vârf consumul a crescut la 8 litri/100 km.

Odată intraţi în habitaclu se poate observa o influenţă din partea lui Fiat 500. Avem ca şi la generaţia anterioară schimbătorul montat sus, iar de-o parte şi cealaltă comenzile pentru geamuri electrice. De asemenea am apreciat şi multitudinea spaţiilor de depozitare - de la cel din partea pasagerului, cât şi cele dintre scaune unde pot fi depozitate cu uşurinţă de la doze de băuturi la telefon mobil sau portofel. În ceea ce priveşte materialele, Fiat a utilizat în mare parte plastice tari în habitaclu, dar a avut inspiraţia ca să le coloreze astfel încât să se obţină totuşi o atmosferă plăcută în interior.

Cu toate că motorul are numai 69 CP şi un cuplu motor de 102 Nm, maşina este plăcut de "pilotat", mai ales în condiţiile în care greutatea automobilului este de aproximativ o tonă.

La minusuri putem încadra momentan şi preţul de pornire - 11.550 de euro cu TVA pentru motorul pe benzină de 1,2 litri şi echiparea Pop care nu include aer condiţionat. Abia de la 12.300 de euro cu echiparea Easy dotarea maşinii începe să atingă un nivel acceptabil.

Model: Fiat Panda

Propulsie:

benzină, L4,

1.242 cmc, tracţiune faţă, transmisie manuală cu cinci trepte,

69 CP la 5.500 rpm,

102 Nm la 3.000 rpm.

Performanţe:

0-100 km/h 14,2 s,

viteză maximă 164 km/h,

consum mediu: ,2 l/100 km,

emisii CO2 118 g/km.

Preţ: de la 11.550 de euro cu TVA

Plus: interior spaţios, motor economic, design modern

Minus: plastice nu de o calitate prea ridicată la interior, preţ ridicat pentru clasa sa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO