Companii

Fiecare român a alocat doar 2 lei pe lună pentru educaţie, dar a lăsat 10 lei în cafenele şi restaurante

Fiecare român a alocat doar 2 lei pe lună pentru...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

18.01.2016, 00:00 955

Educaţia este ultima pe lista de priorităţi a românilor, care au alocat acestui domeniu doar 0,2% din totalul cheltuielilor lunare de consum, în vreme ce mai mult de o treime s-au îndreptat către produse agroalimentare şi băuturi nealcoolice, după cum arată un studiu al Institutului Naţional de Statistică (INS) privind nivelul de trai.

Datele sunt aferente tri­mes­trului al treilea din 2015, respectiv lunilor iulie-septembrie.

La un nivel mediu al cheltu­ielilor de consum pe gospodărie de 2.351 de lei, înseamnă că într-o gospodărie s-au alocat aproape 5 lei lunar pentru educaţie, media pe cap de locuitor fiind de nici 2 lei, în contextul în care o gospodărie numără 2,6 locuitori, iar cheltuiala medie per capita este de 886 de lei.

În schimb, românii au cheltuit mai mulţi bani pentru ieşirile în oraş, acelaşi studiu arătând că un român a alocat, în medie, aproape 10 lei pentru distracţie şi viaţă socială, bani direcţionaţi către hoteluri, cafenele şi restaurante, adică un procent de 1,1% din totalul cheltuielilor lunare de consum. Pentru cultură şi recreere au revenit 5,9%, ceea ce înseamnă aproximativ 52 de lei pe cap de locuitor pe lună.

În topul cheltuielilor se află însă produsele agroalimentare şi băuturile nealcoolice, urmate de cele alcoolice şi de tutun, toate acestea însumând aproximativ 405 lei de persoană. Pentru îmbră­căminte au fost distribuite 6 procente din venituri, iar pentru sănătate 4,8%.

Aceste date arată încă o dată subdezvoltarea economiei naţionale, în contextul în care românii alocă cea mai mare pondere a cheltuielilor de consum pe mâncare la nivelul Uniunii Europene.

Salariul mediu din România este de doar 1.800 de lei net pe lună, de circa cinci ori mai mic decât media Uniunii Europene, în timp ce preţurile sunt de doar două ori mai mici, după cum arată calculele ZF făcute pe baza datelor institutului de statistică european Eurostat. Astfel, ro­mânilor nu le mai rămân bani pentru cheltuieli precum educaţia sau sănătatea, trecute pe planul secund.

Cheltuielile de consum reprezintă cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor unei gos­podării (72%), restul banilor mergând către investiţii sau impozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO