Companii

Fildas intensifica lupta in piata farma si investeste 10 mil. euro

Fildas intensifica lupta in piata farma si investeste 10 mil. euro

Anca Vlad, fondatoarea grupului Fildas, a contractat anul trecut un credit de 80 mil. euro

08.01.2008, 17:09 795

Grupul de firme Fildas, unul dintre principalii jucatori de pe piata farmaceutica locala, si-a bugetat pentru acest an investitii de 10 mil. euro, suma destinata atat cresterii organice, cat si achizitiilor din retail.
"Principala directie de dezvoltare urmarita de Fildas Trading in anul 2007 a fost extinderea capacitatii de distributie a produselor pentru tratamentul bolnavilor cronici in ambulator (diabet si oncologie), anterior distribuite doar prin spitale. Prin orientarea catre produsele destinate spitalelor, Fildas si-a dublat cota de piata, ajungand la 9% in cursul anului trecut", a spus Mihai Drumea, director financiar al grupului. Anul trecut, bugetul de investitii s-a ridicat la 12 mil. euro.
Fildas este activa atat in domeniul distributiei de medicamente prin intermediul Fildas Trading, cat si la nivelul retailului, unde opereaza reteaua de farmacii Catena. In 2007, Fildas si-a largit portofoliul de furnizori atat din Romania, cat si din strainatate si au fost relocate in spatii mai mari depozitele din Craiova, Sibiu, Timisoara si Brasov. In Bucuresti, suprafata de depozitare a fost extinsa cu 2.000 mp.
"In retail, brandul Catena s-a extins, cuprinzand in prezent 204 unitati. Brandul propriu Naturalis s-a dezvoltat prin completarea gamei de produse cosmetice si prin introducerea unei game proprii de suplimente nutritive", a continuat Drumea.
Grupul de firme Fildas a fost infiintat in 1991 de catre Anca Vlad si a terminat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 200 mil. euro, in crestere cu circa 35% comparativ cu anul precedent. In intervalul 2001-2007, cifra de afaceri a Fildas a crescut de opt ori, de la nivelul de 25 mil. euro in 2001.
La conducerea operatiunilor Fildas se afla Radu George, care a preluat acesta functie la
1 decembrie 2007, in urma unui proces de reorganizare a grupului. Anterior, el a fost, incepand cu 2001, directorul general al diviziei de distributie. Radu George s-a alaturat echipei Fildas in 1993 si a detinut, pe rand, functiile de director al filialei Cluj si apoi director pentru zona de Vest in cadrul companiei.
Divizia de distributie din cadrul Fildas este condusa in prezent de Valentin Toncean.
Anul trecut, Fildas a contractat un credit de 80 mil. euro, din care circa 10 mil. euro au fost alocate achizitiilor. Majoritatea distribuitorilor de top au avut in vedere atragerea de finantari anul trecut. Printre concurentii Fildas la nivelul distributiei de medicamente se numara Mediplus (parte a A&D Pharma), Relad, Polisano, Farmexpert, Farmexim, Europharm Distributie si ADM Farm.
Numarul jucatorilor din aceasta industrie a inceput sa scada, piata consemnand incepand cu 2006 primele fuziuni si achizitii importante. Cel mai activ cumparator a fost grupul ungar Gedeon Richter, care a terminat anul 2007 cu o cota de piata de 7% realizata prin achizitii, potrivit ultimelor estimari.

Momente cheie in evolutia Fildas
Grupul a fost infiintat de Anca Vlad in 1991;
2000 - se pun bazele retelei de farmacii Catena, pornind de la achizitia pachetului majoritar al fostei societati de stat Argesfarm;
2001 - cifra de afaceri ajunge la 25 mil. euro;
Martie 2007 - grupul anunta contractarea unui credit sindicalizat de 80 mil. euro;
2007 - afacerile ating pragul de 200 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO