Companii

Fiscul porneste pe urmele baronilor din imobiliare. Cum comentati?

07.09.2009, 17:33 69

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a demarat controale lanivel national in cazul a peste 7.000 de persoane fizice care aurealizat in perioada 2006-2008 operatiuni imobiliare de naturacomerciala, pentru a vedea cine a facut afaceri fara sa plateascaTVA.

"Declansam niste verificari pentru persoanele fizice care, desiau demarat activitati comerciale cu caracter de continuitate indomeniul imobiliar si au vandut foarte multe cladiri noi sauterenuri construibile, nu s-au inregistrat ca platitori de TVA", adeclarat pentru ZF Sorin Blejnar, presedintele ANAF. Valoareatotala a tranzactiilor imobiliare vizate este de aproape 15 mld.lei (circa 3,5 mld. euro), fiind urmarite in principal persoanelecare au derulat peste cinci tranzactii.

Blejnar a precizat ca au fost selectate pentru controale 7.145de persoane, pentru un numar de 85.442 de tranzactii imobiliare, insuma de 14,9 mld. lei. Statul are posibilitatea sa solicite TVA de19%, reprezentand aproape 2,5 mld. lei (700 mil. euro). In ultimiiani au existat foarte multi dezvoltatori imobiliari care au facutafacerile pe persoana fizica pentru a evita plata TVA.

Deputatul Robert Negoita, PSD, a mentionat in declaratia deavere de la sfarsitul anului trecut 1.599 de apartamente in comunaPopesti-Leordeni, vanzand alte 578 de apartamente si locuri deparcare in Bucuresti si Voluntari.

Click aici pentru a citi mai mult despreafacerile fratilor Negoita.

Conform Codului fiscal, orice persoana fizica ce desfasoara actede comert a caror valoare depaseste suma de 35.000 de euro trebuiesa se inregistreze ca platitor de TVA.

La nivel national, in perioada 2006-2008, au fost realizate280.000 de tranzactii in valoare totala de 84 mld. lei, pe primelelocuri in top figurand zona Bucuresti - Ilfov, Constanta siBrasovul, potrivit datelor transmise de ANAF. Statul nu are insa derecuperat TVA in toate cazurile.

Blejnar a precizat ca nu este vorba de aplicare retroactiva alegislatiei, in conditiile in care perceperea TVA de 19% latranzactiile efectuate in scopuri comerciale de catre persoanelefizice exista in legislatie de mult timp.

Principalul criteriu de selectie vizeaza tranzactiile imobiliareefectuate care au caracter de continuitate, comercial. "Cand vorbimde zeci de tranzactii nu mai este vorba de caracter ocazional. Esteclar vorba de caracter de continuitate. In principal urmarimpersoanele care au realizat peste cinci tranzactii", a explicatBlejnar.

Prevederea ca orice activitate economica este supusa taxariiexista in legislatia romaneasca inca de la implementarea TVA. Insaau fost invocate neclaritati ale legislatiei legate de definireacaracterului de continuitate.

Desi la nivelul Ministerului de Finante se stia ca acestetranzactii sunt impozabile, a lipsit o procedura clara si unitarala nivelul Fiscului pentru a identifica cazurile care reprezintaacte de comert.

Consultantii firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen(NNDKP) Consultanta Fiscala au declarat la sfarsitul anului trecutintr-un interviu acordat ZF ca statul este indreptatit sa soliciteTVA de 19% si dupa 10 ani persoanelor fizice care au vandut casenoi. Ei au explicat ca pentru specialisti si pentru oamenii deafaceri legislatia nu a fost niciodata interpretabila, insa a fosto modalitate de aplicare tacit asumata si de dezvoltatorii persoanefizice si in mare parte si de catre autoritati.

Potrivit consultantilor NNDKP, nu este vorba de retroactivitate,ci de aplicarea legii in cadrul termenului de prescriere a unuidrept al statului asupra taxei la care era indreptatit. In termenireali, prescriptia in domeniul fiscal inceteaza dupa cinci ani sidaca se dovedeste ca a fost vorba de evaziune fiscala, se poatemerge pana la zece ani.

Practic, o persoana fizica care construieste 20 de apartamentesau 30 de vile pentru a le comercializa face in mod evident un actde comert, nu face un act civil. Conform Codului fiscal, oricepersoana fizica care desfasoara acte de comert a caror valoaredepaseste suma de 35.000 de euro trebuie sa se inregistreze caplatitor de TVA.

Teoretic, inca de la 1 iunie 2002, data intrarii in vigoare aLegii privind TVA, persoanele fizice care realizau tranzactiiimobiliare in scopul obtinerii de venituri cu caracter decontinuitate ar fi avut obligatia sa se inregistreze si saplateasca TVA, deoarece pana la 1 ianuarie 2007, data aderariiRomaniei la Uniunea Europeana, nu exista nicio scutire de TVApentru vanzarile de cladiri si terenuri, orice tranzactie fiindtaxabila daca era realizata de o persoana impozabila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO