Companii

Florin Jianu, preşedinte, Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) : 7 din 10 IMM-uri se autofinaţează, două sunt bancabile şi una accesează fonduri europene

Florin Jianu, preşedinte, Consiliul Naţional pentru...

Autor: Cristina Bellu

19.04.2018, 12:14 473

În România, 7 din 10 întreprinderi mici şi mijocii locale se autofinaţează, 2 sunt bancabile şi una accesează fonduri europene, a spus Florin Jianu, preşedinte, Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) la conferinţa  ZF IMM 2018 – Mic > Mediu > Mare”. 

Acest lucru se întâmplă din cauza fluctuaţiilor din zona bancară, ca urmare a politicilor publice.  Dacă ai 120 de modificări fiscale în 90 de zile, lucrul acesta are repercursiuni asupra bancabilităţii companiilor, asupra investiţiilor”.
 
Alte declaraţii:

În cazul IMM-urilor este foarte greu să devii bancabil dacă nu ai o perioadă de stabilitate mare, dar vestea bună că bănci precum Banca Transilvania, BCR, au început să se uite şi către companiile mici. În ajutorul antreprenorilor există programul România Start Up Nation care acordă granturi debutanţilor în afaceri, în plus există şi fondurile europene.

Odată cu intrarea programului Start Up Nation, soldul companiilor a crescut cu aproape 30%.

Din perspectiva mea cea de-a doua etapă a acestui program ar trebui să debuteze cât mai repede. Când ai bugetul trebuie să dai drumul la program pentru că, altfel, implementarea se duce spre finalul anului sau chiar în anul viitor.

Pe faza iniţială numărul de aplicanţi a fost de 2 la 1, respectiv 20.000 de aplicanţi pe 10.000 de locuri, un scor foarte bun.

Programul ar trebui să fie dat în întregime băncilor. Se poate avea un control şi o interacţiune continuă.

Polonezii au creat o bancă de dezvoltare, lucru pe care ar trebui să-l adoptăm şi noi.

Aş schimba programul de meşteşugari şi artizani care este învechit şi aş merge pe industrii creative, industrii moderne.

Comisia Europeană a început un program de regândire a paletei legislative prin care se urmăreşte o simplificare a acesteia. Dacă nu acţionăm, riscăm să pierdem fonduri europene de peste 1 mld. de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO