Companii

Fondul de investiţii Mid Europa plăteşte 500 mil. € pentru Profi

Astăzi, Profi are aproape 500 de magazine şi afaceri estimate la 800 mil. euro în 2016

Astăzi, Profi are aproape 500 de magazine şi afaceri estimate la 800 mil. euro în 2016

Autor: Cristina Roşca

24.11.2016, 00:08 2379

Tranzacţia dintre fondurile de investiţii Mid Europa Partners şi Enterprise Investors privind vânzarea Profi a fost semnată ieri-dimineaţă după o noapte albă de negocieri

Cu o valoare de 533 mil. euro, această tranzacţie îşi face loc în top zece cele mai mari acorduri în­cheiate vreo­da­tă pe piaţa lo­ca­lă. Ea dovedeşte in­teresul inves­titorilor, fie ei strategici, fie fi­nan­ciari, pentru România şi pariul lor pe o creş­tere a economiei cu o rată sănătoasă de 4-5% în următorii ani.

„Aceasta este cea mai mare tranzacţie rea­lizată vreodată de un fond de private equity în România şi cea mai mare tranzacţie în do­me­niul retailului din istoria ţării“, spun oficialii Enter­prise Investors. Ei adaugă că a fost interes ma­re pentru Profi şi că au bene­fi­ciat de „luxul de a alege un partener pentru vânzarea retailerului.“

Enterprise a cumpărat Profi în noiembrie 2009 în schimbul sumei de 66 de milioane de euro. La momentul acela retailerul număra 67 de magazine. Astăzi, Profi are aproape 500 de magazine şi afaceri estimate la 800 de milioane de euro în 2016, în urcare cu aproape 50% comparativ cu 2015. Fondul de investiţii a pompat bani în expansiune, mai ales în ultimii ani premergători vânzării, când a inaugurat şi peste 100 de unităţi anual. Pariul pe dezvoltare s-a dovedit câştigător.

Acum, noul acţionar al Profi anunţă la rândul său planuri importante de dezvoltare.

Expansiunea nu va fi frânată, ba din contră a fost avansată valoarea de 1.000 de magazine în următorii ani, loc de dezvoltare încă există.

„Aceasta este a doua tranzacţie importan­tă pe care o facem în România după ce anul trecut am preluat reţeaua privată de sănătate Regina Maria. Cu siguranţă nu va fi ultima, România fiind o piaţă extrem de importantă (core market) pentru noi“, adaugă Nikolaus Bethlen, partener Mid Europa Partners.

Un investitor financiar cumpără de regulă pentru o perioadă limitată de timp, investind în dezvoltarea businessului pentru ca apoi să îl vân­dă la o sumă mai mare. Decizia Mid Euro­pa Parteners de a prelua 100% din acţiunile Profi arată astfel că fondul de investiţii vede potenţial de dezvoltare pentru economia locală şi pentru consum în următorii ani.

Tranzacţia urmează însă a fi supusă aprobării de către Consiliul Concurenţei şi ar urma să fie finalizată în primul trimestru din 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO