Companii

"Fondurile europene m-au ajutat sa fac o investitie pe care cu banii proprii nu reuseam"

"Fondurile europene m-au ajutat sa fac o investitie pe care cu banii proprii nu reuseam"

Capacitatea de procesare a fabricii de lactate va creste cu 20% in urma investitiilor cu bani europeni

23.07.2009, 00:00 736

Dunca Vasile, administratorul firmei Saturil Prod din satulFeresti, judetul Maramures, specializata in fabricarea produselorlactate si a branzeturilor, se afla in etapa de realizare astudiului de fezabilitate pentru constructia cu fonduri europene aunei fabrici de prelucrare a laptelui. In urma investitiei care vafi finalizata anul viitor, fabrica va ajunge la o capacitate deprocesare de 15.000 de litri si-i va aduce lui Dunca vanzari anualede circa 4-5 mil. euro.

Firma a depus anul trecut in decembrie un proiect cu o valoarede circa 1,3 milioane de euro pentru constructia si dotarea cuutilaje moderne a unei fabrici de prelucrare a laptelui. "Am semnatcontractul cu Ministerul Agriculturii pe 18 mai anul acesta. Inprezent suntem in faza de elaborare a proiectului tehnic impreunacu firma de consultanta. In septembrie avem termen pentru aachizitiona echipamentele, iar anul viitor in martie trebuie saincepem lucrarile la constructia fabricii", spune Dunca Vasile,care conduce impreuna cu sotia firma Saturil Prod.

Dunca a intrat in businessul cu lactate in 1996. "Fabrica deprocesare a laptelui pe care o detinem in prezent este veche, din1997 si

ne-am dorit sa investim intr-o fabrica moderna, la standardeeuropene si sa ajungem la o capacitate de procesare a laptelui de15.000 de litri pe zi", precizeaza administratorul SaturilProd.

La inceputul afacerii, Dunca spune ca a apelat la fonduri SAPARDla care a fost nevoit sa renunte din cauza situatiei mai dificilede pe piata lactatelor. "Am aplicat pentru fonduri SAPARD in 1997si chiar daca am fost acceptati am fost nevoiti sa renuntam pentruca anul acesta a fost dificil din punct de vedere financiar si nuvindeam produse. Anul acesta am fost acceptati pentru un proiectnou pe care il vom pune in aplicare", spune Dunca.

Proiectul, care se numeste "Fabrica de prelucrare a laptelui",are o valoare de circa 1,3 milioane de euro, din care pestejumatate sunt fonduri europene. Daca nu existau fondurile europenenu aveam curajul sa fac investitia cu banii proprii pentru ca sumaeste mare. Proiectul va sustine constructia fabricii,achizitionarea de utilaje si echipamente de procesare si ambalare aproduselor lactate. Pentru cofinantarea pe care trebuie sa o aducvoi apela la un credit", precizeaza Vasile Dunca.

Saturil Prod colecteaza in prezent 5-6.000 de litri de lapte pezi de la fermierii din Maramures, iar capacitatea de procesare afabricii de prelucare a laptelui este de 12.000 de litri pe zi. "Oparte din lapte provine de la ferma proprie care are 110 capate devaci. Producem in prezent telemea de vaca si cascaval Dalia, iar inurma investitiilor vom veni cu produse noi precum smantana saulapte la punga", explica Dunca.

El spune ca intentioneaza de asemenea sa investeasca intr-oferma de vaci in Satu Mare unde are in proprietate un teren de 200de hectare. "Vreau sa achizitionez vaci de lapte din strainatatepentru ca dau lapte mai mult decat cele romanesti. Este greu inacest moment sa rezisti pe piata lactatelor. La noi se aduce laptemai ieftin din Ungaria unde este subventionat de stat sau produselactate la preturi mai mici decat cele romanesti, din Bulgaria. Eutotusi cred ca ceea ce va vinde marfa va fi calitatea", precizeazaDunca.

Saturil Prod are in prezent 15 angajati, iar produsele lactatesunt distibuite in Pitesti, Craiova, Ramnicu Valcea, Targu Jiu siin judetul Maramures.

Etape:

  • Depunerea proiectului: decembrie 2008
  • Semnarea contractului: 18 mai 2009
  • Inceperea constructiei fabricii: martie 2010
  • Finalizarea proiectului: sfarsitului lui 2010
  • 650.000 de euro din investitie sunt fonduri europene
  • Vanzari estimate: 4-5 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO